Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden stemmachines in Venezuela verbrand

Datum : 10/03/2020
Land : Venezuela

Duizenden stemmachines in Venezuela verbrand

De Kiesraad in Venezuela zegt dat een brand in het hoofdmagazijn in de buurt van de hoofdstad Caracas de meeste stemmachines heeft vernietigd.

Bijna 50.000 stemmachines en 582 computers die werden gebruikt bij de verkiezingen van het land gingen in vlammen op, zei hoofd van de Kiesraad Tibisay Lucena. Ze zei niet dat parlementsverkiezingen later dit jaar zouden kunnen worden beïnvloed door het verlies van de machines. Ze vroeg ook officieren van justitie om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

De brand brak zaterdag uit in het magazijn van 6.000 m² in Mariche, ten oosten van Caracas. “Er zijn 582 computers van de burgerlijke stand verbrand, 49.408 stemmachines en 400 elektronische stembiljetten", zei Lucena in een nieuwsconferentie afgelopen zondag.

Terwijl het magazijn de belangrijkste opslagfaciliteit van de Kiesraad (CNE) is, zei Lucena: "Het verkiezingsproces is verre van vernietigd." Ze vertelde verslaggevers dat de verkiezingsprocedure in Venezuela bestond uit drie stappen en "slechts twee ervan”  waren getroffen. Ze zei echter dat "weinig" van het vuur was gered ondanks grote inspanningen.

Hoe is de brand ontstaan?

"Niets wordt uitgesloten", zei Lucena. Ze vertelde dat voorafgaand aan de verkiezingen voor de Nationale Constituerende Vergadering van Venezuela, de CNE en haar infrastructuur het doelwit waren geweest. "In 2017 waren degenen die geen verkiezingen wilden tegen de stemmachines. Ze vielen operators aan, ze verbrandden voertuigen, ze uitten doodsbedreigingenen verbrandden stemmachines, maar de verkiezingen vonden plaats. "Als er groepen zijn die denken dat ze de verkiezingsprocessen kunnen stoppen, vergissen ze zich.  Ze hebben geen rekening gehouden met de vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de kiesbranche".

Waarom maakt het uit?

Recente verkiezingen in Venezuela zijn omgeven door beschuldigingen van fraude. Het bedrijf dat het stemsysteem leverde in de verkiezingen van 2017 voor de constituerende vergadering zei dat de opkomstcijfers waren opgeblazen met een miljoen, een bewering die de CNE ontkende. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 waren er ook aantijgingen over het knoeien met stemmen, waardoor de zittende president Nicolás Maduro nog zes jaar aan de macht kon blijven.

De CNE is ook het doelwit geweest van veel kritiek. Volgens de Venezolaanse grondwet is de CNE de officiële onafhankelijke instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de transparantie van alle verkiezingen. Maar critici van de regering van president Maduro zeggen dat vier van de vijf leden van de CNE regeringsaanhangers zijn.

Wanneer is de volgende verkiezing?

Voor het einde van dit jaar zullen er verkiezingen voor de Nationale Vergadering, het parlement, plaatsvinden. Er is nog geen datum vastgesteld. De Nationale Vergadering is de enige Venezolaanse instelling die momenteel niet wordt gecontroleerd door de regering van Maduro. De voorzitter, Juan Guaidó, is de belangrijkste oppositiefiguur en wordt door meer dan vijftig landen erkend als de legitieme president van Venezuela.

Velen in de oppositie vrezen dat als er later dit jaar verkiezingen worden gehouden zonder dat de CNE en de verkiezingsprocessen eerst worden hervormd, de stemming kan worden opgetuigd en de regering de controle over de Nationale Vergadering kan grijpen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug