Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden vermisten door drugsoorlog Mexico

Datum : 04/04/2011
Land : Mexico

Duizenden vermisten door drugsoorlog Mexico

Volgens de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH) zijn er al 5.397 mensen opgegeven als vermist, sinds president Felipe Calderón in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels. Onder de 5.397 vermisten zijn 3.457 mannen en 1.885 vrouwen. Van 55 gevallen zijn de gegevens niet bekend.

Het CNDH onderzocht de redenen achter de vermissingen. Door het geweld gerelateerd aan de drugskartels zijn sinds het aantreden van Calderón al 34.000 slachtoffers gevallen. Dit leidde ertoe dat de president de oorlog verklaarde aan de drugskartels en het leger inzette in de strijd. 50.000 troepen zijn ingezet.

De Verenigde Naties roept Mexico nu op om het leger niet meer in te zetten door de negatieve rol die militairen spelen in de strijd. De militairen zouden een aandeel hebben gehad in een aantal van de vermissingen. Recent ontving de Verenigde Naties een rapport over verschillende gevallen van gedwongen verdwijningen die waarschijnlijk zijn uitgevoerd door Mexicaanse militairen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug