Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden vrouwen in Brazilië de straat op

Datum : 01/10/2018
Land : Brazilië

Duizenden vrouwen in Brazilië de straat op

Onder het motto "Niet hij" (Ele Nao) marcheerden duizenden vrouwen door heel Brazilië afgelopen zaterdag tegen de extreemrechtse leider Jair Bolsonaro (63), die bovenaan staat in de peilingen voor de presidentsverkiezingen op 7 oktober. Bolsonaro was die dag ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij lag voor steekwonden die hij drie weken geleden had opgelopen.

De beweging tegen Bolsonaro, die in meerderheid uit vrouwen bestaat,begon met een Facebook-groep die opriep tot demonstraties en die nu bijna vier miljoen leden telt. Protesten hebben plaatsgevonden in steden in heel Brazilië en in het buitenland. "De dingen die hij zegt zijn zo grotesk en absurd, ik geloof niet dat hij het verdient om een stem te hebben of het verdient een rol te spelen die zo belangrijk is als de president van Brazilië", zei een demonstrante in Rio de Janeiro.

"Ik ben niet oud genoeg om te stemmen, maar ik ben hier omdat dit meer dan een kwestie van stemmen is. Het heeft te maken met iets dat veel dieper gaat: een persoon die zo racistisch is, zo bevooroordeeld, kan niet aan de macht komen",zei Ana Clara Pontes (16) in Rio. In een mars die voornamelijk bestond uit vrouwen, en met veel aanwezigheid van de jeugd, voegde Yara Pereira (19) toe: "Ik ben hier voor de minderheden, voor de zwarten, voor de mensen van de favela. Als hij wint, zal alles veel erger worden." Elisabeth Lima, 58, was krachtiger: "We moeten deze fascist uit het electorale proces halen."

In Brasilia, hoofdstad van het land, gingen de protesten tegen Bolsonaro samen met een optreden van de Arbeiderspartij (PT), waarin hun presidentskandidaat Fernando Haddad sprak. In zijn toespraak zei Haddad, de tweede in de peilingen, dat het beter is voor Bolsonaro "om aan zijn naam te wennen", in verwijzing naar woordspel van de aanhangers van de voormalige soldaat, die de uitdrukking "ya ir” (en gaan) combineren met de naam Jair.

Ongeveer 46 procent van de Braziliaanse kiezers zei dat ze onder geen enkele omstandigheid voor Bolsonaro zouden stemmen, en deze oppositie groeit tot 52 procent onder vrouwen, die een meerderheid vormen in het electoraat van het land en over het algemeen de meest besluiteloze stemmers zijn.

Met 28 procent van de stemmen leidt de voormalig kapitein van het leger de laatste peilingen voorafgaand aan de Braziliaanse presidentsverkiezingen op 7 oktober. Het meest waarschijnlijk lijkt een strijd tussen Bolsonaro en Haddad te zijn in een tweede ronde.

 

Bron : Página 12, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug