Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Duurzaam schildpadeieren rapen in Costa Rica

Datum : 11/10/2017
Land : Costa Rica

Duurzaam schildpadeieren rapen in Costa Rica

Het strand van het dorpje Ostional in Costa Rica staat al jaren bekend om de grote aantallen zeeschildpadden die hier aan land komen om hun eieren te leggen. Met honderden tot duizenden tegelijk kruipen ze het strand op, graven hun nest, en dekken de eieren zorgvuldig toe voordat ze weer in zee verdwijnen. Dit fenomeen vindt het gehele jaar rond plaats, maar bereikt een piek tijdens het regenseizoen, van augustus tot december, in de dagen voor de nieuwe maan.

Juist deze plek is zo bijzonder omdat het de enige plaats ter wereld is waar het rapen van schilpadeieren legaal is. De inwoners van Ostional, gelegen aan de Caribische kust,  hebben in overleg met natuurbeschermers een werkwijze ontwikkeld waarbij ze eieren mogen rapen en verkopen en tegelijkertijd meewerken aan het beschermen van de schildpadden. De waranas of dwergschildpadden hebben sinds het Trias, 200 miljoen jaar geleden, vrij ongestoord kunnen voortbestaan. Maar de afgelopen decennia hebben ze in toenemende mate te lijden van hun grootste vijand: de mens. Honden verstoren de nesten, schildpadden raken verstrikt in vissersnetten, krijgen zwerfplastic binnen en ondervinden de gevolgen van klimaatverandering en opwarming van het zeewater. De meeste schade wordt aangericht door stropers die de schildpadden doden en de nesten leegroven. Schildpaddenvlees en -eieren worden in veel landen als een delicatesse beschouwd. Hierdoor is wereldwijd het aantal dwergschildpadden de afgelopen jaren met maar liefst met een derde verminderd.

Eind jaren tachtig zochten de dorpsbewoners contact met natuurbeschermers in het gebied met de vraag of eieren rapen op een duurzame manier mogelijk zou zijn. Zo zouden ze de stropers, die veelal van buiten het dorp kwamen, kunnen weren en tegelijk een bron van inkomsten voor het verarmde dorp kunnen garanderen. Duurzaam rapen bleek mogelijk toen wetenschappers ontdekten dat de eerste nesten vaak in de volgende nachten door nieuwe nesten beschadigd werden waardoor minder eieren uitkwamen. Nu mogen de leden van de Ostional Ontwikkelingsvereniging, een door lokale vrouwen gerunde organisatie, op de eerste drie ochtenden een beperkt aantal eieren rapen. In ruil hiervoor houdt de gemeenschap het strand schoon en beschermt de schildpadden en eieren tegen stropers. Verder leiden de vrouwen de toeristen die hier tijdens de arribada, de aankomst, in grote getalen het strand bezoeken in goede banen.

Malena Vega, voorzitter van de vereniging, vertelt hoe het project het leven in het dorp heeft veranderd. Bewoners verdienen nu genoeg om ook te sparen voor hun pensioen en zwangerschapsverlof, en mensen die ooit het dorp verlieten op zoek naar werk in de stad zijn terug gekeerd. “Vroeger was het hier gevaarlijk vanwege de stropers. Er vonden vuurgevechten plaats tussen de politie en de stropers en mijn eigen grootmoeder werd per ongeluk gedood. Toen zeiden wij: het is genoeg. Dit is ons dorp en dit zijn onze schildpadden.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug