Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Economen: 'Bolsonaro is niet de beste keuze'

Datum : 21/10/2018
Land : Brazilië

Economen: 'Bolsonaro is niet de beste keuze'

Meer dan 350 economen, waaronder een Nobelprijswinnaar, hebben een verklaring ondertekend waarin de Braziliaanse koploper voor het presidentschap, de extreemrechtse Jair Bolsonaro, niet de beste keuze voor zijn land is.

De deskundigen verklaarden dat Bolsonaro's linkse rivaal, Fernando Haddad (foto), "het beste alternatief" was om de "Braziliaanse democratie en de instellingen van de rechtsstaat te handhaven", aldus de tekst en de lijst die de krant Folha de Sao Paulo vrijdag publiceerde. Met de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Brazilië op 28 oktober, wordt de verklaring gezien als een tegenwicht voor de golf van beleggersenthousiasme die de kandidatuur van Bolsonaro heeft begroet.

Een groot deel daarvan komt van Bolsonaro's keuze om zijn minister van Economie te zijn: Paulo Guedes, een in de Verenigde Staten opgeleide liberale econoom die heeft gesproken over het verminderen van het notoir protectionistische beleid van Brazilië, het verkopen van staatsactiva om de overheidsschuld te verminderen en het stroomlijnen van belastingen.

De ondertekenaars van de open verklaring, onder wie 200 Braziliaanse economen en 160 uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, India en andere landen, zijn onder meer professoren, economen, onderzoekers en voormalige adviseurs van instanties zoals de Wereldbank.

De meest prominente namen zijn George Akerlof, een Amerikaanse professor die de Nobelprijs 2001 in de economie deelde, en John Williamson, een Britse econoom die de term 'de Washington Consensus' bedacht voor een reeks beleidsvoorschriften voor ontwikkelingslanden in crisis.

De verklaring zei dat velen op de lijst critici waren van het economische beleid van Haddad’s Arbeiderspartij (PT) toen die tussen 2003 en 2016 aan de macht was in Brazilië. Maar ze waren het erover eens dat democratie, burgerlijke vrijheden en het aanpakken van vooroordelen en ongelijkheid 'essentiële waarden' waren die bij de verkiezingen op het spel stonden. Dus steunden ze het bod van Haddad "op politieke en economische stabiliteit, ecologisch duurzame ontwikkeling, sociale inclusie en de strijd tegen corruptie."

Haddad heeft beloofd privatiseringen te stoppen, het zeer royale pensioenstelsel te handhaven, de superrijken te belasten en de uitgaven te verhogen in een poging de Braziliaanse economie weer op gang te helpen die twee jaar geleden in de ergste recessie ooit is beland .

Bolsonaro gaat als duidelijke favoriet de beslissende tweede ronde in, nadat hij met gemak de eerste ronde op 7 oktober heeft gewonnen. Peilingen geven hem 59% van de stemmen tegen 41% voor Haddad.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug