Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Economie Brazilië groeit 1,5 procent

Datum : 01/09/2013
Land : Brazilië

Economie Brazilië groeit 1,5 procent

Brazilië heeft het derde kwartaal, geheel tegen de verwachting van analisten, afgesloten met een groei van 1,5 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Vergeleken met het tweede kwartaal uit 2012 toont de economie zelfs een groei van 3,3 procent. Een ander positief geluid is dat de inflatie afgelopen maand 0,15 procent bedroeg, in tegenstelling tot 1,4 procent in 2012. De landbouwsector groeide 3,9 procent. De industrie groeide met 2 procent vergeleken met de eerste drie maanden in 2013. Echter, de dienstensector, verantwoordelijk voor 60 procent van het BNP groeide slechts met 0,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

De cijfers zijn met instemming ontvangen door de regering-Rousseff die, op economisch vlak, lijdzaam moest toezien hoe de industriële groei stokte, en de waarde van de dollar steeg, ondanks de dagelijkse interventies van het ministerie van Financiën. Analisten hadden een groei voorzien van 0,8 procent. Volgens hen is de groei te danken aan fiscale hervormingen, een uitgebreid kredietprogramma voor investeringen, en een toename van de binnenlandse bestedingen van 0,3 procent. 

Minister van Economische Zaken Guido Mantega verklaarde dat de beste kansen voor groei in Brazilië zelf liggen. “De onrust op de internationale valutamarkt en het conflict in Syrië voorspellen weinig goeds. Daarentegen, binnenlandse investeringen, zoals bijvoorbeeld in het kader van de Olympische Spelen, brengen stabiele groei.”

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug