Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Economie herstelt, werkgelegenheid blijft achter

Datum : 11/08/2017

Economie herstelt, werkgelegenheid blijft achter

Goed nieuws en slecht nieuws voor Latijns Amerika. Volgens de prognoses van de Economische Commissie voor Latijns Amerika van de Verenigde Naties (CEPAL) stijgt het Bruto Binnenlands Product van de regio in 2017 met 1,1 procent na twee jaar van economische krimp. Het herstel wordt ondersteund door de toename van de wereldhandel, stijging van de grondstoffenprijzen en de stabiliteit van de internationale financiële markten.

Hoewel de economie weer herstelt, wordt er nauwelijks werkgelegenheid gecreëerd. De werkloosheid in stedelijke gebieden op het continent – dat al sinds 2014 stijgt – bereikt een recordhoogte van 9,4 procent aan het eind van dit jaar ten opzichte van 8,9 procent in 2016. Dat komt neer op 23 miljoen werklozen in de steden van Latijns Amerika, met een totale bevolking van 512 miljoen mensen, van wie bijna 50 procent in de informele sector werkt.

“De situatie op de arbeidsmarkt is ernstig. We hebben te maken met de hoogste werkloosheidcijfers van de afgelopen tien jaar”, zegt José Manuel Salazar Xirinachs, directeur van het regionale kantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie voor Latijns Amerika en de Cariben. Volgens hem was de open werkloosheid op het continent (ruraal plus stedelijk) in 2016 zo’n 8,1 procent (25 miljoen mensen) en neemt dit toe tot 8,4 procent (26 miljoen) in 2017. “Het economisch herstel is onvoldoende om de stijging van de werkloosheid te keren”,  erkende Alicia Bárcenas, secretaris-generaal van CEPAL tijdens de presentatie van economische vooruitzichten voor de regio, afgelopen week.

“Dit is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Salazar Xirinachs. Van de werkende bevolking in de regio, werkt 47 procent (zo’n 134 miljoen mensen) in de informele sector, met een lage productiviteit en zonder werknemersrechten noch sociale zekerheid. De jeugdwerkloosheid is 18 procent, wat betekent dat een op de vijf jongeren in de regio werkloos is. Daarnaast is het aantal mensen in loondienst afgenomen en werken meer mensen als zelfstandige, beide indicatoren van een verslechtering van de kwaliteit van werk. Hoewel er duidelijk sprake is van economisch herstel, is het nog verre van voldoende om de verslechtering van de arbeidsmarkt te verlichten.

Afgezien van Venezuela, is vooral Brazilië er slecht aan toe. De Zuid-Amerikaanse gigant – waar na twee jaar economische krimp dit jaar een bescheiden groei van 0,4 procent wordt verwacht – heeft een groot aantal arbeidsplaatsen verloren. De werkloosheid steeg in het eerste kwartaal van 2017 naar 13,7 procent (bijna 14 miljoen werklozen), het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. Volgens Alfredo Coutiño, directeur van kredietbeoordelaar Moody’s in Latijns Amerika, wordt het herstel op  het continent gehinderd door de situatie in Brazilië. Het land wordt geconfronteerd met een politieke en institutionele crisis en heeft de grootste recessie sinds 24 jaar doorgemaakt, met acht kwartalen economische krimp op rij.   

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug