Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Economie Sint Maarten klimt uit het dal

Datum : 04/05/2014
Land : Sint Maarten

Economie Sint Maarten klimt uit het dal

De Sint Maartense economie klimt uit het dal. De verbetering begon eind 2013 en de trend zet zich dit jaar voor, schrijft het departement voor Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie in haar Macro Monitor rapport dat afgelopen week is verschenen.

De lage groei in 2013 werd veroorzaakt door ontwikkelingen in de Amerikaanse en de Europese economie. Sint Maartens export steunt voor 72 procent op inkomsten uit het toerisme. Deze eenzijdigheid is een zwak punt: het rapport beveelt aan nieuwe initiatieven te nemen om het toerisme steviger in het zadel te helpen, zoals de implementatie van het Toeristisch Statistisch Informatie System (TSIS) en de privatisering van het Toeristen Bureau.

Het rapport projecteert een 1,4 procent reële groei van het bruto binnenlands product in 2014. De inflatie, in 2012 nog 4 procent, zal dit jaar uitkomen op 1,8 procent. De werkloosheid zal op 11 procent blijven hangen, maar het rapport voorspelt tegelijkertijd dat, bij een gelijkblijvende bevolking van 39.000, er duizend meer mensen tot de arbeidsmarkt zullen toetreden.

De Macro Monitor stelt dat de overheid dit jaar 423 miljoen gulden aan inkomsten zal binnenhalen maar dat de overheidsuitgaven 18 miljoen hoger zullen zijn. Sint Maarten sloot 2013 volgens de financieel toezichthouder Cft af met een begrotingstekort van 20 miljoen gulden.

De aantrekkende economie steunt zowel op toenemende bezoekersaantallen als op de bouwsector. Grote projecten zoals de bouw van de brug over de Simpson Bay Lagoon (zie foto) hebben de economie een sterke impuls gegeven. Dit jaar zal de bouwsector ook een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug