Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Economische groei in Latijns Amerika lager dan in 2011

Datum : 03/10/2012

Economische groei in Latijns Amerika lager dan in 2011

De economische groei in Latijns Amerika zal dit jaar fors lager zijn dan in 2011. Volgens een rapport van de Verenigde Naties wordt dit voornamelijk veroorzaakt door economische stagnatie in Brazilië en Argentinië. De Latijns-Amerikaanse groei gaat volgens de voorspellingen in het rapport van 4,3% in 2011 naar 3,2% in 2012.

Het rapport, uitgevoerd door The Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC), legt de schuld bij een zwakke mondiale economie. Die wordt veroorzaakt door de schuldencrisis in de Eurozone en de stagnerende groei van de Chinese en Amerikaanse economieën.

Volgens de voorspellingen in het rapport zullen Brazilië en Argentinië minder snel groeien dan de meeste andere Latijns-Amerikaanse landen. De Braziliaanse groei wordt geschat op 1,6% en de Argentijnse op 2%, terwijl de economische groei van Bolivia, Costa Rica, Chili, Venezuela en Nicaragua wordt geschat op ongeveer 5%. Verder voorspelt het rapport dat de Mexicaanse economische groei ongeveer 4% zal bedragen en dat Panama met een groei van 9% koploper is op het continent, gevolgd door Haïti met 6%. Het enige land dat dit jaar krimpt is Paraguay (-2%). Verder zal de Caribische subregio als geheel groeien met 1,6%.

Particuliere consumptie is volgens het rapport de belangrijkste reden voor de economische groei. Die wordt aangedreven door een groei op de arbeidsmarkt, toenemende kredieten en, in sommige gevallen, afdrachten vanuit het buitenland (zogenaamde remittances). Een dramatische afname in buitenlandse vraag en een neergaande trend in de prijzen van exportproducten hebben echter een negatieve impact op de economie in de regio.

 

Bron : Mercopress & BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug