Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Economische groei op Sint Maarten

Datum : 27/07/2013
Land : Sint Maarten

Economische groei op Sint Maarten

Op Sint Maarten was er sprake van een economische groei van 1,5 procent in 2012. De economische groei werd hoofdzakelijk gedreven door een toename van de activiteiten in de sectoren restaurants en hotels en transport, opslag en communicatie. Zo stelt Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een toelichting op het jaarverslag van 2012.

De sector restaurants en hotels presteerde goed in 2012 door een sterke opleving in zowel het aantal verblijfstoeristen als in het aantal cruisetoeristen. De toegevoegde waarde in de sector transport, opslag en communicatie steeg door een toename van de activiteiten in zowel het lucht- als zeetransport. Terwijl de groei in het aantal verblijfstoeristen voor een groter aantal afgehandelde passagiers op de luchthaven zorgde, registreerde de haven van Sint Maarten een toename in het aantal bezoekende schepen en vrachtbewegingen. Echter, de bouwsector van Sint Maarten vertoonde een stagnatie in 2012, doordat een toename in publieke bouwprojecten (inclusief een sociaal woningproject) teniet werd gedaan door een afname in investeringen in private bouwprojecten.

Uit de toelichting blijkt ook dat de inflatie afnam tot 4,0 procent, vergeleken met 4,6 procent in 2011. Deze daling was voornamelijk het gevolg van lagere internationale olieprijzen, aldus de toelichting. Volgens Tromp blijft duurzame economische groei een noodzakelijke voorwaarde voor werkgelegenheid op de lange termijn, gezonde overheidsfinanciën en welvaart. Echter, een sterk herstel van de wereldeconomie blijft vooralsnog uit, hetgeen de groeiverwachtingen voor Sint Maarten op de korte termijn tempert.

Bron : The Daily Herald, Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug