Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuador beboet media voor niet publiceren verhaal

Datum : 24/04/2017
Land : Ecuador

Ecuador beboet media voor niet publiceren verhaal

In Ecuador moeten zeven mediabedrijven een boete betalen omdat ze geen verslag hebben gedaan van een negatief verhaal over een lid van de oppositie. Het overheidsorgaan dat de media in de gaten houdt, waakhond Supercom, zegt dat de pers de plicht had dit verhaal, over de buitenlandse bankrekeningen van presidentskandidaat van de oppositie Guillermo Lasso, publiek te maken. 

Het verhaal rond Lasso werd in maart voor het eerst gepubliceerd in de linkse Argentijnse krant Pagina 12 en vervolgens opgepikt door verschillende Ecuadoriaanse media voor de presidentsverkiezingen op 2 april. Niet alle media berichtten echter over het schandaal. Onder andere de kranten El Universo, El Comercio, La Hora en Expreso en de televisiezenders Televicentro, Teleamazonas en Ecuavista meldden er niets over. Deze bedrijven hebben nu van Supercom een boete van zo'n 3500 euro gekregen. 

Naar aanleiding van het incident beschuldigen de mediabedrijven en de overheid elkaar van censuur. Pedro Valverde, advocaat bij El Universo, zegt dat de krant "alle juridische en administratieve opties uit zal putten om dit belachelijke besluit aan te vechten." Ook organisaties voor persvrijheid bekritiseren de overheid. "Het is censuur als de overheid redacteur van alle media gaat spelen en wil bepalen wat mediabedrijven wel of niet publiceren," aldus Cesar Ricaurte, directeur van Fundamedios

Supercom werkt onder een wet die president Rafael Correa invoerde in 2013, die de overheid de macht geeft mediabedrijven te straffen. De organisatie zegt dat de grootste mediabedrijven van het land de plicht hadden dit verhaal te onderzoeken, omdat het "het stemgedrag van de Ecuadorianen beinvloed heeft, omdat de betrokkene een presidentskandidaat was." Lasso wilde als president deze wet ongedaan maken.

De mediabedrijven, die allen in hoger beroep zullen gaan, beroepen zich echter op andere wetgeving. Zo noemt El Comercio de wet dat nieuwsberichten geverifieerd moeten kunnen worden, terwijl dat bij het verhaal van Pagina 12 niet mogelijk was. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug