Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ecuador bekrachtigt straf oliebedrijf Chevron

Datum : 12/07/2018
Land : Ecuador

Ecuador bekrachtigt straf oliebedrijf Chevron

Het Constitutionele Hof van Ecuador (CC) bekrachtigde afgelopen dinsdag het vonnis tegen het oliebedrijf Chevron wegens de milieuschade die het heeft veroorzaakt in het Amazonegebied gedurende de tijd dat het opereerde in het land (tussen 1964 en 1992).

“We hebben deze juridische strijd in de Ecuadoraanse rechtbanken gewonnen; het is een triomf voor het land, voor de hele wereld en voor alle gemeenschappen die strijden voor een gezond milieu”, zei Pablo Fajardo, advocaat van de eisers. Chevron had verzocht om de eerdere vonnissen van de Provinciale Rechtbank van Sucumbíos en van het Nationale Gerechtshof te schrappen, die het bedrijf verplichtten een schadevergoeding van 9.500 miljoen dollar te betalen.

Fajardo gaf aan dat de juridische geschillen in internationale instanties zullen worden voortgezet. "Deze strijd eindigt hier niet, we blijven vechten in de Canadese rechtbanken waar we doorgaan met de eis dat Chevron de boete moet betalen", voegde hij eraan toe.

De verdediging van de aanklagers zou echter een tegenvaller hebben geleden. De afdeling Beroepschriften van het Eerste Departement in New York, Verenigde Staten, heeft Steven Donziger, een andere advocaat van de vermeende slachtoffers die door het bedrijf zijn geschaad, ontslagen, volgens persbureau Reuter.

In 2014 verzekerde de Amerikaanse rechter Lewis Kaplan dat Donziger en zijn juridische team omkoping, dwang en fraude gebruikten om een voor de slachtoffers gunstige uitspraak  te verkrijgen. Kaplan verbood hen "misbruik te maken van enige vorm van de gruwelijke fraude die zich heeft voorgedaan".

Het Hof van Beroep heeft bevestigd dat de gevonden bevindingen bewijs zijn van vermeend  professioneel wangedrag. "De verdachte moet onmiddellijk worden geschorst", zo luidde het vonnis.

Bron : El Universo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug