Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ecuador compenseert Petrobras voor beëindigen contract

Datum : 03/05/2012
Land : Ecuador

Ecuador compenseert Petrobras voor beëindigen contract

Ecuador betaalt het door de Braziliaanse staat gecontroleerde oliebedrijf Petrobras 217 miljoen dollar ter compensatie voor het eenzijdig beëindigen van een olieproductiecontract. Dit heeft de Ecuadoriaanse Minister van Niet-Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen Wilson Pastor gemeld.

De regering heeft sinds november 2010 met Petrobras onderhandeld, nadat de oliegigant niet akkoord ging met de nieuwe, door Ecuador gestelde voorwaarden aan bedrijven die willen blijven opereren in het land. Petrobras is het bedrijf dat de grootste schadevergoeding nastreeft, omdat haar olieproductie 18.000 vaten per dag omvatte.

Een jaar geleden heeft Ecuador al 97 miljoen dollar betaald aan het Amerikaanse Noble Energy dat in het Andesland opereerde via haar EDC Ecuador Unit. Ecuador onderhandelt momenteel over de liquidatie van de bedrijven van Zuid-Korea’s Canada Grande en China National Petroleum Corp. (CNPC), die beide weigerden de nieuwe voorwaarden aan te nemen.

Onder de nieuwe contractvoorwaarden is aardolie eigendom van de Ecuadoriaanse staat die particuliere bedrijven een vast bedrag per geproduceerd vat olie betaalt, waardoor Ecuador volledig kan profiteren van een eventuele stijging van de olieprijzen. Chili’s Empresa Nacional del Petróleo (ENAP), het Italiaanse Agip, China’s Andes Petroleum en Petroriental, en het Spaanse Repsol hebben in november 2010 al ingestemd met de nieuwe omstandigheden en zijn in Ecuador gebleven.
 

Bron : Latin American Herald Tribune / EFE / Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug