Economie & Ondernemen

Ecuador grijpt in bij illegale goudmijn

3 juli 2019

Ecuador grijpt in bij illegale goudmijnNog voor de zon opkwam, bestormden afgelopen dinsdag ruim tweeduizend Ecuadoraanse agenten en militairen een afgelegen berg in het noorden van de Andes. Sinds twee jaar is de berg in het gebied Buenos Aires in de provincie Imbabura het centrum van illegale mijnbouw.

Meer dan tienduizend mensen waren afgekomen op de berichten dat er goud te vinden was. Het gebied veranderde in een poel van verderf: mensenhandel, seksuele uitbuiting, afpersing, witwassen van geld en moord waren slechts enkele van de misdaden die de Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken, María Paula Romo, noemde tijdens een persconferentie naar aanleiding van het politie-ingrijpen.

Het mijnbouwgebied is eigendom van het Australische bedrijf Hanrine en ligt direct ten zuiden van Cascabel waar een ander Australisch bedrijf, SolGold Plc, plannen heeft om een grote koper-, zilver- en goudmijn te bouwen. “Het feit dat zoveel mensen in het gebied verwikkeld zijn in zware criminele activiteiten vraagt om nog harder ingrijpen door de staat”, zei Romo. President Lenin Moreno riep de noodtoestand uit in Buenos Aires voor een periode van zestig dagen. Dit betekent onder andere dat samenscholen verboden is. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de politie ruim 850 mensen gearresteerd en 350 voertuigen in beslag genomen, naast 3400 ton materiaal en goederen.

Ecuador doet pogingen om net als Peru en Chili een grote legale mijnbouwindustrie te vormen. Er zijn gevorderde plannen om later dit jaar een koper- en een goudmijn te openen. De verwachting van de regering is dat hiermee de mijnbouwopbrengsten zullen verdrievoudigen en het BNP van het land met meer dan 3 procent zal groeien voordat Moreno’s termijn als president eindigt in 2021.

Bron: Bloomberg, El Universo

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This