Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuador kiest voor partijgenoten van Correa

Datum : 27/03/2019
Land : Ecuador

Ecuador kiest voor partijgenoten van Correa

Afgelopen zondag vonden in Ecuador lokale verkiezingen plaats. Ruim dertien miljoen stemgerechtigden konden een keuze maken uit meer dan tachtigduizend kandidaten die met elkaar ruim 1500 functies te verdelen hadden. Het ging hierbij om burgemeesters, prefecten (provinciale bestuurders, vergelijkbaar met onze commissaris van de koning) en leden van gemeente- en provinciale raden.

Twee dagen geleden publiceerde de kiesraad een voorlopige uitslag, waaruit blijkt dat de Revolución Cuidadana (burgerrevolutie), de partij die is opgericht door  voormalig president Rafael Correa, in veel provincies als winnaar uit de bus komt. De partij werd in Manabí, economisch gezien een van de belangrijkste provincies van het land en drie jaar geleden nog getroffen door een zware aardbeving, de grootste. En in Pichincha, de provincie waar de hoofdstad Quito is gelegen, won niet een van de favoriet geachte rechtse kandidaten, maar gingen de meeste stemmen naar Paola Pabón, onder Correa secretaris van politiek beleid. In Pichincha en Quito worden de uitslagen wel gekenmerkt door grote versnippering. Pabón won met 23% van de stemmen, en door het grote aantal kandidaten voor het burgermeesterschap was de versnippering daar nog groter: winnaar Jorge Yunda van de Union Ecuatoriana had slechts 21% van de stemmen. Hij lijkt het niet gemakkelijk te krijgen, omdat zijn partij lang geen meerderheid krijgt in de gemeenteraad. De grootste partij in de raad in Quito wordt Revolución Ciudadana van ex-president Correa.

Wat betekenen deze uitslagen voor de huidige president Lenín Moreno? Het bevestigt in ieder geval  dat hij en zijn partij niet populair zijn, in tegenstelling tot zijn voorganger Correa. Die bevindt zich in België en loopt bij eventuele terugkeer naar Ecuador grote kans gearresteerd te worden op verdenking van medeplichtigheid aan de kidnapping van een voormalig parlementslid in 2012. Opvolger Moreno was vice-president onder Correa tijdens diens eerste termijn en werd door de laatste gesteund tijdens de presidentsverkiezingen twee jaar geleden. Maar al snel daarna brak Moreno met het beleid van zijn voorganger. Vorige maand sloot Moreno een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds voor een lening van ruim vier miljoen dollar. In ruil vraagt het IMF stevige bezuinigingsmaatregelen. Of Moreno die nu ongestoord kan uitvoeren is de vraag, na de forse verliezen van zijn eigen partij, Allianza País.

Bron : TeleSur, El Comercio, Bloomberg, CNE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug