Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuador legaliseert homohuwelijk

Datum : 14/06/2019
Land : Ecuador

Ecuador legaliseert homohuwelijk

Het Ecuadoraanse Constitutionele Hof heeft afgelopen woensdag toestemming gegeven voor het voltrekken van twee huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht, namelijk van Xavier Benalcázar en Efraín Soria, en van Rubén Salazar en Carlos Verdesoto. De zaak was voorgelegd door het Provinciaal Gerechtshof van Pichincha.

Met vijf stemmen vóór gaf het Hof toestemming voor beide huwelijken, een uitspraak die de weg vrijmaakt voor alle mensen van hetzelfde geslacht die in Ecuador willen trouwen. Volgens bronnen bij het Hof is de uitspraak geldig met onmiddellijke ingang, tenzij er binnen drie dagen zwaarwegend bezwaar gemaakt wordt. Zo niet, dan wordt de uitspraak in de Staatskrant gepubliceerd, waarmee deze juridisch geldig is.

De stemming was nog spannend, want vier van de negen leden wilden eerst een aanpassing van de grondwet voordat ze met een ‘homohuwelijk’ instemden. Een week geleden was het Hof nog verdeeld toen één van de leden niet meestemde. De stemming eindigde toen in 4 stemmen vóór het huwelijk van beide stellen uit Pichincha en 4 tegen.

Volgens Ecuadoraanse LGBTI-organisaties spelen er momenteel tien zaken van paren van hetzelfde geslacht in Guayaquil, Quito en Cuenca die graag voor de wet willen trouwen maar dat op dit moment nog niet kunnen.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten sprak via een twitterbericht haar steun uit voor de beslissing van het Constitutionele Hof, die volgens haar gebaseerd is op de uitgangspunten van gelijkheid en het recht om niet gediscrimineerd te worden.

Bron : el Universo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug