Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuador maakt balans op na tien dagen geweld

Datum : 30/10/2019
Land : Ecuador

Ecuador maakt balans op na tien dagen geweld

Ogenschijnlijk is de rust weergekeerd in Ecuador, dat begin deze maand de heftigste onlusten in zijn recente geschiedenis meemaakte. Ogenschijnlijk, omdat de regering van president Lenín Moreno dan wel de plannen om de brandstofsubsidie af te schaffen heeft teruggedraaid, maar hiermee nog niet de problemen heeft opgelost. In ruil voor een miljardenlening eiste het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de regering zou bezuinigen, bijvoorbeeld door het afschaffen van de genoemde subsidies. Het Andesland heeft dringend behoefte aan fondsen en zal nu naar nieuwe wegen moeten zoeken om leningen te krijgen. En terwijl de volksorganisaties hun overwinning vieren, zijn ze zich er ook van bewust dat wezenlijke veranderingen nog uitblijven. Een fragiel moment van rust dus, waarbij dialoog voorop zal moeten staan.

Tenminste zes mensen kwamen om het leven en ruim 1500 mensen raakten gewond. 1400 mensen werden gearresteerd. Beide partijen maken nu de balans op, met hulp van delegaties van de Verenigde Naties en de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (CIDH) van de Organisatie van Amerikaanse Staten. De CIDH bezoekt deze dagen de belangrijkste steden, waaronder Quito en Guayaquil, en zal ook een bezoek brengen aan gevangenissen waar demonstranten worden vastgehouden. Vertegenwoordigers van de inheemse organisatie CONAIE hebben gisteren een ontmoeting gehad met de delegatie. “We gaan genoegdoening eisen, vooral voor de families van de slachtoffers en de gewonden. Er zijn vrienden die een oog verloren hebben, en de regering weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het geweld. Dit gaan we de commissie vertellen”, zegt Marlon Vargas van de onderafdeling Confeniae. Ook politieagenten en militairen spreken met de CIDH om hun kant van het verhaal te vertellen.

Tegelijkertijd wordt vanuit het parlement een onderzoek naar de gebeurtenissen gestart. Hiertoe is een ad-hoc commissie onder leiding van parlementslid Fernando Burbano in het leven geroepen. Vertegenwoordigers van twintig partijen, waaronder de regering, de volksvertegenwoordiging, inheemse en sociale organisaties, universiteiten en mensenrechtenorganisaties worden uitgenodigd om hierover met de ad-hoc commissie in gesprek te gaan.

Bron : : El Universo, El Telégrafo, El Comercio, website CONAIE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug