Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ecuador tekent oliedeal

Datum : 02/02/2012
Land : Ecuador

Ecuador tekent oliedeal

Ecuador heeft een contract ter waarde van 1,7 miljard dollar aan investeringen getekend om de olieproductie in twee Amazonevelden te verhogen. De deal is de grootste tot nu toe in de oliesector van het land. De Minister van Niet-Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen, Wilson Pástor, beschreef het gebied als een “kroonjuweel”. Het 15-jarige contract met twee consortiums moet de productie met 16.600 vaten per dag verhogen en zal de overheid ongeveer 3,53 miljard dollar aan extra inkomsten opleveren.

De overeenkomst heeft betrekking op de Shushufindi-Aguarico en Libertador-Atacapi velden. Deze zijn in verval geraakt en vergen nieuwe technologieën om de productie te verhogen. Waar het staatsbedrijf PetroEcuador de velden zal blijven beheren, zullen de opererende bedrijven een vergoeding naar een vast tarief krijgen voor elk extra geproduceerd vat. Het Shushufundi SA consortium, bestaande uit de internationale oliegigant Schlumberger, het Argentijnse Tecpetrol en het Amerikaanse KKR, kreeg het contract voor Shushufundi-Aguarico in 1992 en geldt nog steeds als een van Ecuador’s grootste concessies. Het Pardaliservices SA consortium, dat Tecpetrol, het Canadese Canacol Energy, Schlumberger en het Ecuadoriaanse Sertecpet omvat, bewerkt het Libertador-Atacapi veld.

Ecuador is het kleinste lid van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) en produceert momenteel ongeveer 500.000 vaten ruwe olie per dag. Olie is het belangrijkste exportproduct van Ecuador, maar na een piek in 2013 zal de productie op basis van de huidige reserves gestaag dalen.

Bron : Latin American Herald Tribune, Hoy Ecuador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug