Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ecuador tekent vergunningen olieboringen Yasuní

Datum : 23/05/2014
Land : Ecuador

Ecuador tekent vergunningen olieboringen Yasuní

Olieboringen kunnen van start gaan minder dan een jaar nadat de Ecuadoraanse president het moratorium erop had opgeheven. Het gaat om een deel van de Amazone, dat wordt beschouwd als een van de hotspots wat betreft biodiversiteit.

orig jaar augustus zette president Rafael Correa een streep door het  Yasuní Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT) initiatief. Onder een deel van het Yasuní nationaal park zou de olie in de grond blijven in ruil voor donaties van de internationale gemeenschap. Correa zei dat slechts 13 miljoen van de beoogde 3.6 miljard USD was gestort; “de wereld heeft ons in de steek gelaten”, waarmee het groene licht voor olieboringen was gegeven.

Gisteren zei minister van Milieu, Lorena Tapia, dat er vergunningen zijn getekend voor 6.500 vierkante mijl van het reservaat, dat bekend staat als ‘blok 43’ en dat de olieboringen in 2016 kunnen beginnen. Met de vergunningen kan Petramazonas, een dochterbedrijf van het staatsoliebedrijf, starten met de aanleg van toegangswegen en de bouw van kampementen om de boringen voor te bereiden. Esperanza Martinez, een milieu-activist, zei in een landelijk dagblad dat Petroamazonas een slechte staat van dienst heeft met het lekken van olie en dat het niet vertrouwd was om dit bedrijf veilig te laten boren in Yasuní-ITT.

Eerder deze maand verwierp de Ecuadoraanse regering een petitie, die opriep af te zien van olieboringen in het gebied. Volgens de regering waren er te weinig handtekeningen opgehaald om een nationaal referendum te organiseren. De organisatoren, YASunidos, beschuldigden de regering van fraude, nadat die slechts 359.762 van de 850.000 aangeboden handtekenening als geldig had bestempeld. De drempel voor een referendum ligt op 583.323 handtekeningen.

In het gebied waar geboord gaat worden, wonen twee ongecontacteerde stammen. Het is een Unesco-gebied en een hectare van het gebied bevat meer soorten bomen, vogels, amfibieën en reptielen dat de Verenigde Staten en Canada samen.

Olieboringen vinden al decennia plaats in andere delen van Yasuní nationaal park, al sinds de boringen door Shell in de jaren veertig van de vorige eeuw. In 2012 zijn er al toegangswegen aangelegd in delen van Yasuní, die grenzen aan Ishpingo-Tambococha-Tiputini.

In februari dit jaar kwamen onthulde de Britse krant The Guardian documenten, waaruit bleek dat de Ecuadoraanse regering onderhandelde met een Chinese bank over een lening van een miljard USD, terwijl ze officieel nog op zoek was naar donorenvoor het Yasuní-ITT initiatief. De Ecuadoraanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Juan Falconi Puig, bestempelde de documenten als “frauduleus”.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug