Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ecuador wil toetreden tot de Pacifische Alliantie

Datum : 12/11/2018
Land : Ecuador

Ecuador wil toetreden tot de Pacifische Alliantie

Een handelspact met Mexico en het bijwerken van het bestaande handelsakkoord met Chili zijn de laatste hindernissen die Ecuador moet overwinnen om toe te treden tot de Pacifische Alliantie, aldus Pablo Campana, minister van Buitenlandse Handel en Investeringen.

"We moeten een vrijhandelsovereenkomst met Mexico hebben en we moeten het handelspact dat we hebben met Chili verruimen. We hebben al goederen, maar we moeten diensten toevoegen, " zei Campana afgelopen week in een interview et EFE. Hij voegde eraan toe: "Daarmee zouden we klaar zijn om deel uit te maken van de Pacifische Alliantie”, hoewel Ecuador tot nu toe - samen met 55 andere landen - een waarnemer was van de regionale handelsgroep.

Met Chili, Colombia, Mexico en Peru als leden heeft de multilaterale handelsalliantie een wachtlijst van naties die zich willen aansluiten, waaronder Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, die momenteel 'geassocieerde staten' zijn. Maar het afgelopen jaar probeerde Ecuador zich aan te sluiten bij de regionale groep, in overeenstemming met zijn beleid van openheid in de economische en handelssector en omdat het op zoek is naar nieuwe multilaterale allianties om aan deel te nemen.

Campana zei dat "Ecuador niet alleen een prioriteit voor ons is, maar ook voor de Pacifische Alliantie "omdat Quito's toelating de groep geografisch verenigd zou zijn zonder de territoriale kloof die er momenteel in Zuid-Amerika bestaat. De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft eind oktober een toezegging gedaan tijdens zijn eerste staatsbezoek aan Ecuador om te streven naar de toetreding van Quito tot de regionale alliantie.

"Waarom geen prioriteit geven aan een buurland dat ook de Stille Oceaan deelt?", had Vizcarra retorisch gevraagd aan het einde van de bilaterale bijeenkomst die hij met zijn Ecuadoriaanse collega Lenin Moreno in het presidentiële paleis van Carondelet had gehouden.

Op de foto zijn de donkergroen gekleurde landen leden van de Pacifische Alliantie
 

Bron : Latin American Herald Tribune, EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug