Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuadoraans gezondheidssysteem ingestort door corona

Datum : 03/04/2020
Land : Ecuador

Ecuadoraans gezondheidssysteem ingestort door corona

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO telde Ecuador op 2 april 2.372 geregistreerde gevallen van besmetting met het coronavirus. 146 mensen waren tot die dag aan de gevolgen van het virus overleden.

In vergelijking met andere landen lijken dit wellicht lage cijfers, maar het kleine Ecuador staat daarmee in de top vijf van besmettingen in de Amerika’s. En wat de cijfers ook niet zeggen, is dat de gezondheidszorg in het land de toestroom van patiënten niet aankan. Sterker nog, in de grootste stad van het land, Guayaquil, worden de overleden patiënten zelfs niet meer opgehaald.

Stoffelijke overschotten worden zodoende dagenlang thuis opgebaard of gedumpt langs de kant van de weg. Een van de slachtoffers is Reynaldo Barrezueta. Volgens zijn zoon Eduardo Javier wacht het lichaam van zijn vader al drie dagen in een doodskist, thuis op de huiskamervloer, om opgehaald te worden. Al dagenlang smeekt hij de autoriteiten om hulp, maar tot dusver tevergeefs. En dat terwijl de temperaturen in de stad oplopen tot boven de dertig graden.

Foto’s en video’s van lijken op straat, gewikkeld in lakens, doen denken aan de nasleep van een natuurramp. Ook de burgemeester, Cynthia Viteri (zelf in quarantaine na positief getest te zijn op het virus), vraagt zich in een tweet af wat er met haar stad aan de hand is.

Reynaldo Barrezueta werd ziek, een week nadat president Lenín Moreno op 18 maart de noodtoestand afkondigde om het virus te bestrijden. Vorige week verslechterde zijn toestand en volgens artsen in het Monte Sinai-ziekenhuis had hij inderdaad longontsteking, veroorzaakt door het coronavirus. Er was echter geen plek om hem te behandelen en Barrezueta werd naar huis gestuurd met een recept voor paracetamol. Maandag 30 maart kon hij geen adem meer halen en stief, voor de ogen van zijn familie.

Maar ook na een emotionele oproep via sociale media was het Eduardo op donderdag nog niet gelukt de autoriteiten te bewegen het stoffelijk overschot van zijn vader op te halen. Het lijkenhuis van de stad is vol en ook de uitvaartbranche is overweldigd.

Uitvaartondernemer Fernando Jiménez heeft zijn zaak moeten sluiten, nadat hij zelfs geen plek meer kon reserveren op de begraafplaats: “De situatie is echt uit de hand gelopen.” De lokale krant Expreso voorspelt dat er de komende maanden misschien wel 3.500 dodelijke slachtoffers kunnen vallen in de stad die nu al zwaar getroffen is door het virus.

Volgens deskundigen kunnen de frequente contacten tussen Guayaquil en Spanje een verklaring zijn voor het grote aantal coronapatiënten in de stad. Inmiddels hebben ook Eduardo Barrezueta en zijn vrouw de symptomen die zijn vader eerder vertoonde: diarree, koorts en spierpijn. “En we kunnen niet naar het ziekenhuis, want daar word je alleen maar zieker en ze kunnen je toch niet helpen.”

Bron : The Guardian, WHO
Bookmark and Share


Terug