Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuadoriaanse krant veroordeeld

Datum : 17/02/2012
Land : Ecuador

Ecuadoriaanse krant veroordeeld

Het Hooggerechtshof in Ecuador heeft na een zitting van dertien uur aan de drie directeuren van de krant El Universo een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd en een boete van 40 miljoen U$. Hiermee voldoet het gerechtshof aan de eis van de aanklager, president Rafael Correa.

Redacteur Emilio Palacio schreef een kritisch stuk over de president, dat aanleiding was voor de eis van Correa. De president verklaarde na het vonnis dat “ het een belangrijk precedent was dat niet alleen de auteur, maar ook de directeuren van de krant die het artikel toestonden, verantwoordelijk zijn voor de onjuistheden en beledigingen.”

De advocaat van El Universo, Joffre Campaña, zei dat met dit vonnis de politisering van de rechtspraak een feit was en ook “de totale onderwerping aan de president van de republiek.” Verschillende internationale persorganisaties hebben het vonnis bestempeld als een zware slag voor de persvrijheid in Ecuador.

Er rest de krant geen andere mogelijkheid dan zich te richten tot het Constitutioneel Gerechtshof, hoewel de regering politieke controle heeft over dit gerechtshof.  De directeuren kunnen zich ook wenden tot de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, volgens Campaña.

Intussen heeft Panama politiek asiel aangeboden aan Carlos Pérez Bariga, een van de drie directeuren van El Universo, tot verbazing van president Correa. “Deze heren worden niet politiek vervolgd.” Correa zei niet officieel op de hoogte te zijn gebracht van de beslisssing van de Panamese president Ricardo Martinelli. Deze deed zijn aanbod gisteren via Twitter. Correa herhaalde dat El Universo het vonnis had kunnen voorkomen, als de krant de fout van hun redacteur Palacio had toegegeven.
 

 

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug