Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuadorianen demonstreren tegen neoliberaal beleid

Datum : 14/02/2019
Land : Ecuador

Ecuadorianen demonstreren tegen neoliberaal beleid

Sociale organisaties en politieke bewegingen hebben afgelopen woensdag in Quito, de hoofdstad van Ecuador, een protest gehouden om het economische beleid dat is geïmplementeerd door de regering van Lenin Moreno af te wijzen. 

De demonstratie begon om 4 uur, vlakbij het monument van Simón Bolívar, in het historische centrum van Quito. Vervolgens marcheerden de demonstranten naar het Carondelet Paleis, waar de regering is gevestigd, met spandoeken en leuzen die opriepen om de arbeidsrechten te respecteren. Andere demonstranten lieten ook hun afwijzing van de privatisering blijken. 

Sociale en inheemse bewegingen riepen op tot een nationale staking op dezelfde dag, beginnend in de vroege ochtend. Volgens de correspondent van Telesur, Chistian Salas, waren werknemers van verschillende publieke en staatsbedrijven aanwezig en wezen zij de 'massale ontslagen af, evenals de mogelijke overeenkomst met het IMF en de gestegen benzineprijs. 

Volgens analisten is er sprake van een golf van privatisering in Ecuador met het verkopen van de vergunning van het staatsbedrijf Nationale Communicatie Coöperatie (CNT), een van de meest winstgevende staatsbedrijven van Ecuador. Mensen protesteren tegen de neoliberale agenda en de mogelijke deal met het IMF. 

Het is een nieuw hoofdstuk in de mobilisering tegen de neoliberale agenda van Lenin Moreno, de president die is gekozen om de Burger Revolutie Partij te leiden, de partij van de voormalige president Rafael Correa.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug