Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ecuadorianen klagen Chevron in Argentinië aan voor vervuiling

Datum : 01/11/2012
Land : Ecuador

Ecuadorianen klagen Chevron in Argentinië aan voor vervuiling

Ecuadoriaanse eisers hebben bekend gemaakt dat ze van plan zijn om Chevron in Argentinië aan te klagen om beslag te leggen op de activa van de oliemaatschappij. De groep beschuldigt Chevron van drie decennia lang verontreiniging van grond in het Amazonegebied.

Vorig jaar oordeelde een Ecuadoriaanse rechtbank dat het bedrijf een schadevergoeding tot 19 miljard dollar moet betalen. Omdat Chevron weinig vermogen heeft in Ecuador, proberen de eisers de schadevergoeding in het buitenland afgedwongen te krijgen. De uitspraak is volgens Chevron onwettig.

Volgens een advocaat van de groep zijn er ook soortgelijke rechtszaken in Canada en Brazilië ingediend en wordt er overwogen hetzelfde te doen in andere landen. Chevron heeft in het verleden gezegd dat de oorspronkelijke uitspraak tegen het bedrijf een product van omkoping en fraude was. Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde eerder deze maand de uitspraak te blokkeren.

Chevron was aanvankelijk veroordeeld tot een schadevergoeding tot 8,6 miljard dollar voor ecologische schade, maar omdat de oliemaatschappij zich niet publiekelijk wilde verontschuldigen, is dit bedrag meer dan verdubbeld.

Volgens de Ecuadoriaanse eisers heeft Texaco, dat met Chevron fuseerde in 2001, tussen 1964 en 1992 giftige stoffen gedumpt in de Ecuadoriaanse Amazone. Chevron Texaco heeft gezegd dat het in de jaren negentig 40 miljard dollar besteedde aan het schoonmaken van het gebied en tekende in 1998 een overeenkomst met Ecuador voor het afzien van enige verdere verantwoordelijkheid.
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug