Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ecuador's enige satelliet Pegasus beschadigd door restant van Sovjetraket

Datum : 24/05/2013
Land : Ecuador

Ecuador's enige satelliet Pegasus beschadigd door restant van Sovjetraket

Pegasus, de eerste satelliet die in Ecuador ontworpen en gemaakt is, is na één maand in de ruimte al in de problemen gekomen. De nano-satelliet, die op 25 april jl. vanuit China de lucht is in gezonden, is geraakt door restanten van een S14 raket, die in 1985 door de Sovjet Unie gelanceerd is. 

Volgens de ruimteorganisatie van Ecuador, EXA, is Pegasus beschadigd door de botsing, die 1500 kilometer boven de oostkust van Madagascar plaatsvond. “De satelliet is onder andere beschadigd aan zijn antenne en spint sinds de botsing ongecontroleerd om zijn as”, verklaart Ronnie Nader, directeur van het EXA. Daardoor is het tot nu toe nog niet gelukt om contact te maken met de Pegasus. Ook de Argentijnse satelliet CubeBug-1 heeft schade ondervonden van de resten van de Russische raket. Ook die satelliet heeft een impact geregistreerd en is aangetast in zijn baan. 

De directeur van EXA, Ronnie Nader (tevens de eerste en enige astronaut uit Ecuador) stelde echter dat er nog hoop is, aangezien Pegasus nog in de ruimte is: “Ecuador aún tiene su satélite, el pueblo aún tiene a su Pegaso” (Ecuador heeft nog steeds haar satelliet, het volk heeft nog steeds haar Pegasus). De satelliet zal waarschijnlijk niet voor maandag gerepareerd zijn.

Pegasus is in februari in Nederland getest en goedgekeurd voor ruimtevaart en op 25 april gelanceerd vanaf het ruimtestation bij Guayaquil. De satelliet heeft een doorsnee van ongeveer 10 centimeter en weeg 1,2 kilo. Hij is uitgerust met een camera die is verbonden met het internet. Pegaso reist samen met de Argentijnse satelliet CubeBug-1, de Turkse TurkSat 3U en de Chinese Gaofeng-1.

Het EXA werkt momenteel aan de benodigde berekeningen om de koers van de satelliet aan te passen en inzicht te krijgen in de omvang van de schade en de aanpassingen. Op 27 mei hoopt het EXA te kunnen aangeven of de satelliet nog wel bruikbaar is. 

Ecuador is van plan om vanuit Rusland een tweede satelliet de ruimte in te sturen, genaamd Kryasor. De lancering is gepland in juli of augustus. 

Bron : Telegrafo, BBC World, Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug