Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Een klein land beschermt haar zee

Datum : 16/08/2019
Land : Belize

Een klein land beschermt haar zee

Vanuit zijn boot controleert boswachter Allan Halliday vissers in het beschermde mangrovebos van Port Honduras Marine Reserve, nabij Toledo aan de zuidkust van het Midden-Amerikaanse Belize. Alonzo en Anselma Reymundo klagen niet: ze tonen hun visvergunning zien en laten trots hun vangst zien. Het tegengaan van illegale visserij komt hen rechtstreeks ten goede.

Vooral ‘s nachts komen veel Guatemalteken illegaal vissen onder de kust van hun buurland, terwijl het Toledo Institute for Development and Environment slechts over vier mangroveboswachters beschikt. Ze beschermen hun deel van de negen verschillende visgronden en daarmee de belangen van de drieduizend geregistreerde vissers van het land.

Daartoe is vanaf 2016 een uniek beheerssysteem ontwikkeld, aldus Beverly Wade van het ministerie voor Visserij: “Belize is het enige land ter wereld dat met succes al haar territoriale wateren in zones verdeeld heeft. Wij sturen alle vissers naar twee van de negen gebieden, waar een betrokkene verantwoordelijk is voor het beheer. Dat werkt omdat hun eigen inkomsten daar van afhangen.” Deze aanpak heeft het kleine land de reputatie opgeleverd wereldwijd voorop te lopen bij de bescherming van de zee.

In april dit jaar vergrootte Belize het gebied waar helemaal niet gevist mag worden van 4,5 naar 11,6 procent van haar reeds beschermde zeegebied, zodat de visstand zich daar kan herstellen. Wade hoopt hiermee te voorkomen dat diersoorten als kreeft en schelpdieren verdwijnen, zoals elders in de Cariben veel gebeurd is.

Aanscherping en handhaving van de strikte milieuregels blijft echter lastig, bijvoorbeeld omdat de kosten van brandstof voor bewakingsvaartuigen hoog zijn. Vissers klagen dat de printer die hun visvergunning moet afdrukken, het niet doet. Non-gouvermentele organisaties klagen dat ze het werk van de overheid doen zonder hiervoor gecompenseerd te worden.

Daarnaast profiteren nog niet alle diersoorten, zoals de Nassau zeebaars waarvan de aantallen terug blijven lopen. En is het lastig vechten tegen de stijgende temperatuur van het zeewater. Dit laatste is waarschijnlijk de veroorzaker van de grote hoeveelheden sargassum zeewier die de stranden van Belize recentelijk bedekken.

Toch is een duidelijke indicator van het succes van het beleid dat het koraalrif voor de kust van het land, het grootste van het noordelijk halfrond, zich hersteld heeft van aantasting uit het verleden. 200.000 mensen uit de visserij en toerisme-sectoren zijn voor hun overleven direct afhankelijk van het rif – evenals ontelbare planten en dieren.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug