Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Een Mexicaan in Pyeongchang

Datum : 16/03/2018
Land : Mexico

Een Mexicaan in Pyeongchang

De sportcarrière van de 29-jarige Arly Velásquez Peñaloza kende nogal wat pieken en dalen. Letterlijk. Van mountainbike kampioen via iemand die nooit meer zou lopen tot de enige Mexicaanse deelnemer aan de Paralympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang dit jaar.

De in Cancún aan de Caribische kust van Mexico geboren Velásquez ontdekte het mountainbiken op jonge leeftijd. Als elfjarige werd hij kampioen van Mexico in de leeftijdscategorie 15 tot 20-jarigen.

Twee jaar later kwam hij bij een fietsongeluk echter ongelukkig op zijn hoofd terecht. Door de klap brak hij twee ruggenwervels waardoor hij verlamd raakte aan beide benen en in een rolstoel terecht kwam.

Dit weerhield hem er niet van een breed scala aan sporten te blijven beoefenen, waaronder basketbal en zwemmen. Toch vond hij sport niet leuk genoeg om er zijn leven aan te wijden en hij vertrok naar Argentinië om daar een opleiding cinematografie te volgen.

Terug in Mexico bekwaamde de jonge Arly Aristides Velásquez zich verder in de muziek en in het organiseren van muziekfestivals. Tijdens een vakantie in Canada kwam hij in aanraking met het alpineskiën – in zijn geval monoskiën, oftewel zitskiën. Hij was toen 20 jaar oud.

Deze sport greep hem zo aan dat hij besloot zich in de Verenigde Staten en Canada verder te bekwamen in deze paralympische sport. Dat lukte zo goed dat ‘Pyeongchang’ al zijn derde Paralympische Winterspelen zijn. In Sochi 2014 werd hij keurig elfde op de reuzenslalom, het beste Latijns-Amerikaanse resultaat ooit.

Afgelopen 10 maart lukte het hem echter niet de finish te bereiken in de afdaling. Een dag later werd hij 17e van de 28 deelnemers op de Super G, een andere ski-discipline. Zaterdag 17 maart staat hij opnieuw aan de start, dit keer voor de reuzenslalom. 

Bron : La Silla Rota, Paralympics
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug