Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Een verkrachter op je pad

Datum : 20/12/2019
Land : Chili

Een verkrachter op je pad

Begin 2018 besloten Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor en Lea Cáceres uit Valparaíso (Chili) iets te doen om het academische werk van vrouwen zichtbaarder te maken, maar ook om aandacht te vragen voor het aanhoudende geweld tegen vrouwen. Inmiddels is hun collectief Las Tesis wereldberoemd met in het openbaar opvoeren van hun lied met dans ‘Een verkrachter op je pad’. Daarbij wordt met de vinger naar iedereen gewezen bij de zin ‘El violador eres tú’ (de verkrachter die ben jij, hoewel ‘violador’ zowel verkrachter als aanrander kan betekenen).

Hieronder de (ingekorte) tekst, reeds vele malen gezongen door duizenden vrouwen in steden in heel Amerika en Europa, tot in India toe:

Het patriarchaat is een rechter, die ons veroordeelt omdat we geboren zijn

En onze straf is het geweld dat je niet ziet

Het is feminicide, straffeloosheid voor de moordenaar

Het is de vermissing, de aanranding

Het was niet mijn schuld, het deed er niet toe waar ik was of wat ik aanhad

 

De verkrachter dat ben jij, politieagent, rechter, staat, president

De onderdrukkende staat is een mannelijke aanrander

De verkrachter die ben jij

 

Slaap zacht, onschuldig meisje

Maak je geen zorgen over de misdadiger

Je lieve en glimlachende politieman houdt de wacht

Inmiddels is er ook een tegenbeweging ontstaan, waarbij vooral conservatieve christenen deze openbare optredens verstoren. Maar ook op internet is er inmiddels een sterke reactie gekomen. De Ecuadoraanse krant El Comercio meldde dat honderden mannen, zonder enige schaamte, op sociale media opbiechten – of beter gezegd: opscheppen – dat ze een knappe vrouw die hen ‘uitdaagt’ zouden aanranden. Bovendien worden er veel beledigingen en bedreigingen geuit aan de vrouwen die meedoen aan ‘El violador eres tú’, die veelal op instemmend commentaar kunnen rekenen.

Hoe bekend ‘een verkrachter op je pad’ inmiddels ook is, het geweld is nog niet voorbij.

Bron : El Comercio, Milenio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug