Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Een vijfde van de Braziliaanse soja-export naar de EU is mogelijk afkomstig van illegaal ontbost land

Datum : 24/07/2020
Land : Brazilië

Een vijfde van de Braziliaanse soja-export naar de EU is mogelijk afkomstig van illegaal ontbost land

Uit een studie die op 16 juli door het tijdschrift Science werd gepubliceerd, bleek dat een vijfde van de Braziliaanse soja-invoer die de Europese Unie ontvangt, afkomstig kan zijn van land dat illegaal is ontbost.

Volgens de co-auteur van het onderzoek, Raoni Rajão, een milieuspecialist aan de Federal University of Minas Gerais (UFMG), opent het onderzoek ook de weg voor zowel internationale bedrijven als Braziliaanse autoriteiten om landbouwgebieden te identificeren die de ontbossingsregels in de Amazone schenden.

"Brazilië heeft de middelen om een groot door de regering geleid bewakingssysteem te ontwikkelen dat toeleveringsketens kan bevrijden van ontbossing", aldus Rajão. "Voorheen waren technische middelen niet beschikbaar, maar nu hebben we die middelen ontwikkeld."

In hun werk analyseerden Rajão en andere onderzoekers ontbossing in de Amazone en de Cerrado vanaf 2008, toen de huidige boswet van kracht werd, waarna boeren die aan bepaalde voorwaarden voldeden amnestie kregen voor het eerdere kappen van bomen. Het team ontdekte ook dat 17 procent van de rundvleesuitvoer van Brazilië naar Europa verband houdt met ontbossing.

Er zijn echter maar een paar "rotte appels" in de toeleveringsketen van vlees en soja. Slechts 2 procent van de landbouwbedrijven veroorzaakt 62 procent van de illegale ontbossing in het geanalyseerde gebied. De studie specificeerde niet de bedrijven of boerderijen die betrokken waren bij de ontbossingsactiviteiten.

Het onderzoek betrof alleen de Braziliaanse uitvoer naar de Europese Unie. Rajão zei dat de onderzoekers zich gedeeltelijk op de EU hebben gericht vanwege de recente handelsovereenkomst tussen het Europese handelsblok en Mercosur, die, indien geratificeerd, de landbouwhandel in beide richtingen zou uitbreiden.

Het is vermeldenswaard dat de ontbossing in het Amazonegebied in 2019 het hoogste niveau bereikte in elf jaar, met de vernietiging van een gebied ter grootte van Libanon, volgens overheidsgegevens. Volgens voorlopige informatie was er in de eerste zes maanden van 2020 een stijging van 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug