Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Een zwarte hond verovert de wereld

Datum : 20/12/2019
Land : Chili

Een zwarte hond verovert de wereld

Zijn beeltenis staat inmiddels op protestborden, muurschilderingen, stickers en zelfs memes op internet in veel landen van Latijns Amerika en daarbuiten. Maar wie was deze zwarte hond en waar kwam hij vandaan?

Zijn naam was Negro Matapacos, vrij vertaald de Zwarte politiedoder. Hij werd bekend tijdens de studentenrellen in Chili in 2011 tegen de verhoging van de prijs van de metrokaartjes. Matapacos leek het oprecht leuk te vinden om met de demonstrerende studenten rond te hangen en werd vanaf 2012 een van hun bekendste mascottes.

Volgens zijn bazin María in een video op chvnoticias.cl werd hij op het laatst zelfs opgehaald om mee te komen naar de demonstraties. Hij zat dan vaak al te wachten en stormde enthousiast naar buiten als de deur open ging. “Een keer was ik toevallig op de Paseo Ahumada en toen kwam ik hem tegen”, vertelt doña María. “Hij liep aan het hoofd van een demonstratie op weg naar de Plaza de Armas.”

Tijdens de soms gewelddadige demonstraties toonde hij zich een dappere kameraad met een rode zakdoek om, die blafte tegen de politiebusjes die traangas spoten. Hij viel uitsluitend agenten aan, vandaar zijn (bij)naam. Studenten van de Santo Tomás Universiteit maakten zelfs een documentaire over hem.

In augustus 2017 overleed De Zwarte. Hij was al oud, maar is bij lange na niet vergeten. Hij heeft nog steeds een eigen Facebookpagina (“een geboren revolutionair, vader van 32 kinderen en zes keer getrouwd, vriend van het volk en de ergste nachtmerrie van de politie”) en er is een muurschildering van hem gemaakt bij de opleiding Journalistiek.

Kortgeleden ging er zelfs petitie rond via change.org om een standbeeld van Negro Matapacos op te richten op de plaats waar demonstranten eerder het standbeeld van generaal Manual Baquedano neergehaald hadden op het plein dat diens naam draagt.

“Wij willen een standbeeld van de Zwarte Politiedoder op het Baquedano, waar iedereen bijeen kan komen en zodat iedereen die daar langs komt zich die held kan herinneren”, aldus de begeleidende tekst.

Bron : CHV Noticias.cl
Bookmark and Share


Terug