Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerbetoon aan de 'Dwaze Moeders' in Argentinië

Datum : 01/05/2017
Auteur : Eva Verhaert
Land : Argentinië

Eerbetoon aan de 'Dwaze Moeders' in Argentinië

Argentinië stond 30 april stil bij 40 jaar “Dwaze Moeders”. Iedere donderdagmiddag om 15:30 lopen de Moeders rondjes over het Plaza de Mayo in hoofdstad Buenos Aires in de hoop erachter te komen wat er met hun kinderen is gebeurd, die tijdens het militaire bewind (1976-1983) van Jorge Videla verdwenen. Deze kinderen, vaak van politieke tegenstanders van het regime, werden zonder enige vorm van proces gevangengezet of vermoord en velen van hen zijn nog altijd spoorloos. Ondanks hun leeftijd - velen zijn in de tachtig – blijven de Moeders duidelijkheid en berechting van de daders eisen.

Het jubileum is groots herdacht met een protestmars en een tentoonstelling van vele foto’s van verdwenen kinderen. Ook president Mauricio Macri was bij de herdenking aanwezig. Het Espacio Memoria y Derechos Humanos, het museum in het voormalige martelcentrum ESMA, organiseert de hele maand mei historische tours door de stad om het verhaal van de Moeders te vertellen. Al eerder, op 24 maart, herdacht het land met de ‘Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia’ de militaire staatsgreep.

Het verzet van de Moeders ontstond als individuele actie, maar is uitgegroeid tot een sociale beweging en internationaal voorbeeld van strijd tegen mensenrechtenschendingen. Onder leiding van Hebe Bonafini (foto) kregen zij internationaal veel steun en ook in Nederland werden  steuncomités opgericht. De Moeders en hun protestmarsen herinneren Argentinië aan de staatsterreur, een pijnlijk onderwerp waarmee regeringen sinds de militaire junta verschillend zijn omgegaan. Onder Carlos Menem kregen enkele veroordeelde militairen, onder wie Videla, gratie. Tijdens de links-peronistische regeerperioden van Néstor en Cristina Kirchner vanaf 2003 lag de nadruk op de herwaardering van de Moeders. Eerdere amnestiewetten en gratieverleningen werden teruggedraaid en processen tegen misdadigers hervat.

Het is nog afwachten hoe de huidige rechts-liberale president Macri zal omgaan met de complexe geschiedenis. Onlangs trok hij het vastgestelde aantal slachtoffers van het militaire bewind in twijfel, wat hem niet populair maakte bij mensenrechtenorganisaties. Macri speelt hiermee in op het recente debat over de medeverantwoordelijkheid van gewapende verzetsorganisaties voor de Argentijnse tragedie van de jaren zeventig. De Moeders zijn bang dat Macri zal pogen de misdaden van de militairen “wit te wassen” en zo de geschiedenis van de ‘Vuile Oorlog’ (een term van de militairen zelf) probeert te herschrijven.

 

Bookmark and Share


Terug