Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Eerste forum bedrijfsleven in Cartagena

Datum : 13/04/2012
Land : Colombia

Eerste forum bedrijfsleven in Cartagena

In het kader van de Top van de Amerika’s is gisteren het eerste forum van het bedrijfsleven van de Amerika’s geopend door de Colombiaanse president Manuel Santos in Cartagena. Zangers Shakira riep in een rede van 15 minuten de ondernemers op te investeren in onderwijs, het ‘sociale kapitaal van de toekomst’.

Optimisme overheerst. Latijns Amerika spreekt over de XXIe eeuw en toont de wereld dat de regio 32% van de wereldwijde investeringen aantrekt en dat Brazilië de zesde economische macht is. Aan het forum doen twaalf presidenten en rond de 700 ondernemers uit twintig landen deel.

Structurele hervormingen, een verstandig macro-economisch beleid en een grote vraag naar grondstoffen voor hoge prijzen hebben ertoe geleid dat Latijns Amerika zichzelf nu ziet als “een motor voor het herstel van de wereldeconomie”, zegt Luis Alberto Moreno, directeur van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (BID). De regio heeft 16% van de wereldhandel, de armoede is sinds 1999 met 17% gedaald, de gemiddelde groei in de regio in de periode 2003 -2008 bedroeg 4.9& en binnen een generatie zal de Latijns-Amerikaanse middenklasse uit 500 miljoen mensen bestaan, volgens deskundigen van de BID.

President Santos wees er in zijn openingstoespraak op dat  het nodig was “dat de landen uit het Noorden de landen  uit het Zuiden zien als een regio met mogelijkheden en dat de Latijns Amerikanen het Noorden moeten zien als bondgenoot.” Zijn recept: gezamenlijk werk, goed bestuur, overeenstemming met het maatschappelijk middenveld, vooral met het privé-initiatief.

Er zijn echter ook gevaren, zoals het toenemende protectionisme en het economisch nationalisme, zoals in Argentinië. Daarnaast is et het probleem van de grote ongelijkheid en van het aan drugs gerelateerde geweld. In 2010 waren er in Latijns Amerika 177 miljoen armen volgens cijfers van CEPAL (Econimische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben). Het aantal moorden tussen 2000 en 2008 steeg van twintig naar 26 op 100.000 inwoners. Brazilië, Venezuela, Mexico en Midden-Amerika voeren deze lijst aan.
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug