Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste groepen migrantenkaravaan bereiken VS

Datum : 15/11/2018
Land : Mexico

Eerste groepen migrantenkaravaan bereiken VS

Honderden Midden-Amerikaanse migranten die door Mexico reizen om asiel te zoeken in de Verenigde Staten hebben de Mexicaanse grensstad Tijuana bereikt. De groep van 400, waaronder LGBTQ-migranten, splitste zich in Mexico-Stad af van de grotere karavaan van 5000 mensen.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zei dat hij woensdag naar de grens tussen de VS en Mexico zou gaan, zijn eerste bezoek sinds daar duizenden troepen werden ingezet. Verwacht wordt dat grotere groepen migranten de komende dagen aankomen bij de grens.

De 5000 migranten, die zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuislanden Honduras, Guatemala en El Salvador, hebben hun reis grotendeels te voet afgelegd. De splintergroep, die dinsdag in Tijuana aankwam, deed dat aan boord van een vloot van bussen. Ze sloten zich aan bij een kleinere groep van ongeveer 80 migranten die de grensstad op zondag bereikten.

Veel van de kleinere groepen zijn LGBTQ, zo meldden de media, die beweerden dat ze na weken van wat ze discriminerende behandeling door buurtbewoners en medereizigers noemen, zich van de hoofdkaravaan afsplitsten. Niet gehinderd door een hardere houding van de VS tegen hen, hebben de migranten gezegd dat ze de reis zullen voortzetten, zodat ze asiel kunnen aanvragen.

De reis begon vanuit de stad San Pedro Sula in Honduras op 13 oktober - ongeveer 4350 km verwijderd van Tijuana. Omdat de route een groot aantal gevaren met zich meebrengt, zoals aanvallen door criminele bendes, zeggen veel van de migranten dat ze zich veiliger voelen in groepen te reizen.

De meeste eerdere migrantenkaravanen telden een paar honderd mensen, maar nadat een voormalige politicus het nieuws van de geplande karavaan op Facebook had gedeeld, verspreidde het plan zich snel. Meer dan 1000 Hondurezen waren de eersten die vertrokken en duizenden anderen hebben zich bij hen gevoegd vanuit buurland Guatemala.

President Donald Trump, die zich hard heeft opgesteld tegen de karavaan die hij een 'invasie' noemt, heeft opdracht gegeven tot de inzet van 9000 troepen aan de grens. De Amerikaanse autoriteiten sloten dinsdag verschillende rijstroken af aan twee grensovergangen van Tijuana naar Californië, zodat soldaten prikkeldraadafscheidingen en barricades kunnen installeren om de veiligheid te vergroten.

Er is een wettelijke verplichting om asielaanvragen van migranten die in de VS zijn gearriveerd te horen, wanneer ze zeggen dat ze bang zijn voor geweld in hun eigen land. Vorige week ondertekende hij echter een proclamatie waarin migranten die illegaal zouden binnenkomen, tijdelijk worden uitgesloten van het vragen van asiel.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug