Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste netwerk medicijnsmokkel van Verenigde Staten naar Mexico opgerold

Datum : 22/08/2011
Land : Mexico

Eerste netwerk medicijnsmokkel van Verenigde Staten naar Mexico opgerold

Inspecteurs aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico ontdekken steeds meer gevallen van medicijnsmokkel van de Verenigde Staten naar Mexico. Na een zeventien maanden durend onderzoek zijn vijftien smokkelaars opgepakt. Onder hen was een 71-jarige arts uit Los Angeles.

De medicijnen worden gesmokkeld naar Mexico en daar verkocht aan apotheken in Tijuana. Veslaafde Amerikanen die de grens oversteken kopen dan in Tijuana de pillen. Volgens de grensinspecteurs is het gemakkelijker voor smokkelaars om grote hoeveelheden pillen naar minder strikt gereguleerde Mexicaanse apotheken te brengen dan om ze te in eigen land te verspreiden op straatniveau. Smokkelaars bonden de pillen om hun lichaam of verborgen ze in de motorruimte om zo de grens over te steken. Een 41-jarige vrouw werd gearresteerd met 8200 hydrocodon pillen verborgen in twee sap dozen . Eveneens werd een man gearresteerd met bijna 4000 hydrocodone tabletten vastgebonden aan zijn been en taille.

Hydrocodon is bijna net zo krachtig als morfine en veroorzaakte 2499 doden in de Verenigde Staten in de periode 1998-2002. Vaak kiezen smokkelaars ervoor om ’s nachts bij San Ysidro, 's lands drukste kruising, die in San Diego en Tijuana met elkaar verbindt, de oversteek te maken.

De medicijnensmokkel is zeer winstgevend. Een smokkelaar die een pil koopt voor ongeveer twee dollar in de Verenigde Staten kan deze verkopen aan een Mexicaanse apotheek voor 3,5 dollar. De Amerikaanse verslaafde betaalt zes dollar voor een pil. In de Verenigde Staten is een vrouw opgepakt die ervan verdacht wordt aangesloten te zijn bij het netwerk van de medicijnsmokkel. De vrouw had 27.000 dollar in haar beha gestopt. Dit is volgens onderzoekers het eerste ontdekte netwerk van medicijnsmokkel van de Verenigde Staten naar Mexico maar waarschijnlijk is de smokkel al jaren aan de gang.

Bron : New York Times
Bookmark and Share


Terug