Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste park in Braziliaanse favela

Datum : 23/07/2012
Land : Brazilië

Eerste park in Braziliaanse favela

In de favela (sloppenwijk) Rocinha, in Rio de Janeiro, zal een grote park en recreatiecentrum worden aangelegd. Dit is de eerste keer dat dergelijke voorzieningen worden gemaakt in een favela. Het idee werd geboren toen de regering drie jaar geleden muren wilde bouwen rondom verschillende favelas. De rede hiervoor was drugsbendes, die vaak vluchtten in de nabij gelegen bossen, beter onder controle te houden, maar kreeg veel kritiek van bewoners en andere actievoerders. 

Het park is een alternatief plan. Het zal een gebied van 9000 vierkante meter worden, met verschillende sportieve, educatieve en culturele activiteiten. Zo komt er een wandelpad door de natuur, een fietspad, een sportveld en een ruimte met een bibliotheek, amphitheater, speeltuin en een sportschool. In totaal is er ruim 24 miljoen reais in het project gestoken, afkomstig uit het Staatsfonds voor Milieu Conservatie en Stedelijke Ontwikkeling (Fecam). De architect benadrukt dat het een project is dat samen met de gemeenschap ontwikkeld is, zo'n 90 procent van de ideeën kwam van bewoners van Rocinha. 

Voor de bouw van het park moesten zo'n 120 families, die in houten hutjes woonden, worden geëvacueerd. Het project werd tijdens de VN top Rio+20 aangedragen als voorbeeld voor een duurzaam project. Hierdoor ontvangt het nu ook fondsen van de VN. Volgens de krant Estado do São Paulo wachten bewoners ongeduldig op de opening van het park, dat niet alleen een sociale ontmoetingsplaats zal zijn, maar bewoners ook het belang van milieubescherming zal doen inzien. 

Het park zal in december van dit jaar geopend moeten worden. Rocinha is de grootste favela van Rio de Janeiro. Ze ligt tussen de rijkere buurten in en heeft prachtig uitzicht over de oceaan. Maandelijks bezoeken meer dan 3000 toeristen deze buurt, de meeste van hen in georganiseerde ''favela-tours''. 

Bron : Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug