Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste Peruaanse observatiesatelliet gaat de ruimte in

Datum : 20/09/2016
Land : Peru

Eerste Peruaanse observatiesatelliet gaat de ruimte in

Peru heeft zijn eigen observatiesatelliet. De PeruSAT-1 is de eerste Peruaanse satelliet. De regering van de voormalige president Ollanta Humala moest er 213 miljoen voor betalen aan de firma Airbus Defence and Space in Toulouse. De satelliet staat voornamelijk ten dienste van ruimtelijke ordening, landbouw, grenscontrole en strijd tegen de illegale mijnbouw en drugshandel.

Afgelopen week werd de PeruSAT-1 op de basis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd samen met nog vier observatieruimtesatellieten. De lancering werd gevolgd door Peruaanse deskundigen van het Nationalel Operaties Centrum  Satellietbeelden in Pucusana (ten zuiden van de hoofdstad Lima).

De firma Airbus beschrijft de Peruaanse satelliet, de Astrosat 300, als “de meest krachtige aardobservatiesatelliet in heel Latijns Amerika”, omdat de satelliet een precisie heeft van 70 cm. Dit betekent dat er foto’s kunnen worden gemaakt van kleine onderwerpen (kleiner dan 1 meter hoog).

Het Peruaanse ministerie van Defensie verklaarde dat de beelden nuttig zullen zijn voor onder andere de landbouw, huisvesting, cultuur, milieu, vervoer en de economische sector. Van waterbeheer en natuurlijke grondstoffen tot toezicht op archeologische plaatsen en natuurrampen bijvoorbeeld.

De satelliet heeft een levensduur van tien jaar en vaart in een baan in de richting van de rotatie van de zon op een hoogte van 695 kilometer. De satelliet heeft het logo van CONIDA, het Peruaanse Ruimteagentschap met de boodschap ‘Kausachun Peru’ daarop (Lang leven Peru! in het Quechua). 

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug