Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste politieke horde voor beperkte abortuswet genomen

Datum : 18/03/2016
Land : Chili

Eerste politieke horde voor beperkte abortuswet genomen

De Chileense Kamer van Afgevaardigden heeft een beperkte abortuswet goedgekeurd. Chili behoort met El Salvador, Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek tot de Latijns-Amerikaaanse landen waar abortus onder alle omstandigheden is verboden. Een jaar geleden diende de regering van president Michelle Bachelet een wetsvoorstel in om abortus niet langer strafbaar te maken bij levensgevaar voor de moeder, ernstige misvorming van de foetus en verkrachting. De rechtse partijen en ook een deel van de christendemocratische regeringspartij hadden grote bezwaren, die tot bijstelling van de wet hebben geleid.

Na een twee dagen durende slotdiscussie, waarin rechtse parlementariërs vergelijkingen met de nazi’s en euthanasie voor gehandicapten niet schuwden, heeft de Kamer de wet met 66 tegen 44 stemmen aangenomen. Nu volgt nog een behandeling in de Senaat. Net als in de Kamer heeft de regering van sociaaldemocraten, christendemocraten en verwante partijen daar een meerderheid. Toch worden ook in de Senaat nog veel bezwaren en langdurige discussies verwacht. Als de Senaat nieuwe amendementen aanneemt, gaat het voorstel naar een gemengde commissie van beide Kamers om een oplossing te vinden.

Het besluit van de Kamer is principieel van belang omdat wordt afgestapt van het rigide totale verbod van abortus. De praktische gevolgen zijn – als ook de Senaat akkoord is  - echter beperkt. Door de wet zal slechts ongeveer 5 procent van de huidige illegale en vaak gevaarlijke abortussen (geschat op 70.000 of meer per jaar) niet meer strafbaar zijn. De andere 95 procent blijft verboden. Zeker een derde van alle zwangerschappen in Chili eindigt met een abortus. 

Bron : El País, El Mostrador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug