Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste registratie voor homohuwelijk in Uruguay

Datum : 05/08/2013
Land : Uruguay

Eerste registratie voor homohuwelijk in Uruguay

Vandaag heeft een Uruguyaans homo-stel van twee mannen zich als eerste geregistreerd voor het homohuwelijk, dat mogelijk gemaakt werd door een wet die in mei door president Jose Mujica is getekend. Het duurde hierna nog negentig dagen tot de wet in werking trad. Vandaag was de eerste dag dat homo-stellen zich konden registreren voor een huwelijk. 

Rodrigo Borda (39) en Sergio Miranda (45) zijn al veertien jaar bij elkaar. Ze gaven aan dat dit een dag vol vreugde en emotie was, maar dat het huwelijk ook een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. In september van dit jaar zullen de twee daadwerkelijk trouwen. Ze gaven aan dat hun huwelijk een ''zeer publiek evenement'' zal zijn, niet alleen omdat ze het moment ''met heel de wereld willen delen'' maar ook om ''andere homo-stellen die willen trouwen maar dat niet durven aan te moedigen.'' 

Uruguay is na Argentinië het tweede land in Zuid Amerika waar het homohuwelijk mogelijk is. Ook in Brazilië is recentelijk een wet aangenomen die homo-stellen dezelfde rechten geeft als hetero-stellen, waardoor in theorie het homohuwelijk legaal is geworden.

De maatregel maakt deel uit van een serie liberale hervormingen van de huidige linkse regering van Uruguay. Zo werd recentelijk ook abortus mogelijk gemaakt na verkrachting, incest of wanneer er voor de moeder gezondheidsrisico's zijn. Ook keurde het huis van afgevaardigden een wet goed die, als hij door de Senaat komt, marihuana zal gaan legaliseren. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug