Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste resultaten autopsie Nisman bekend

Datum : 20/01/2015
Land : Argentinië

Eerste resultaten autopsie Nisman bekend

In Argentinië zijn de eerste resultaten van de autopsie op Alberto Nisman bekendgemaakt. Nisman verdacht de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner ervan de Iraanse verdachten van een bomaanslag op het AMIA-centrum (Wederzijdse Israëlisch-Argentijnse Associatie) te beschermen. Op zondag werd hij in de badkamer van zijn appartement dood gevonden met een schot in zijn hoofd. Viviana Fein, de aanklager, bevestigde dat er een schotwond is, van een wapen van 22-kaliber, maar wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk.

Nisman zou gisteren voor de Kamer van Afgevaardigden hebben moeten getuigen in de zaak over de bomaanslag in 1994, waarbij 85 doden vielen en meer dan 200 mensen gewond raakten. De aanslag op het AMIA was de grootste terroristische aanslag ooit in Argentinië.

Tien jaar geleden werd Nisman als special aanklager in de zaak aangesteld door de toenmalige president, de inmiddels overleden echtgenoot van Cristina, Nestor Kirchner. Hij was ervan overtuigd dat Iran en Hezbollah achter de bomaanslag zaten, maar Iran heeft dat altijd ontkend. Interpol vaardigde op verzoek van de Argentijnse justitie in 2007 arrestatiebevelen uit voor twee Iraanse attachés.

Vorige week beschuldigde Nisman de huidige president en andere politici ervan dat zij zich ervoor hebben ingezet om de arrestatiebevelen in te trekken. Ze wilden zo de betrekkingen met Iran normaliseren. Argentinië verkeert in een economische crisis en is op zoek naar bondgenoten en goedkope olie, die Iran zou kunnen leveren.

Nisman wilde dat Kirchner voor de onderzoeksrechter zou verschijnen. Hij had zijn zaak met een dossier van driehonderd pagina’s onderbouwd.

De dood van Nisman is in Argentinië ingeslagen als een bom. In Argentinië zijn gisteren in verschillende steden duizenden mensen de straat opgegaan om opheldering te eisen over de zondag dood aangetroffen jurist Alberto Nisman (51). Veel mensen gaven gehoor aan via sociale media verspreide oproepen de straat op te gaan, andere protesten onstonden spontaan.

Ariel Lijo, een Argentijnse rechter, heeft gisteren beslag gelegd op alle documenten van Nisman in de AMIA-zaak. Na bestudering beslist Lijo of hij president Cristina Fernández zal verhoren.

Bron : El País, NRC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug