Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste televisie debat over Chileense presidentsverkiezingen

Datum : 11/06/2013
Land : Chili

Eerste televisie debat over Chileense presidentsverkiezingen

In het kader van de Chileense presidentsverkiezingen is gisteravond het eerste debat op televisie uitgezonden. De vier kandidaten van de oppositie ‘Nieuwe Meerderheid’ (Nueva Mayoría) hebben deelgenomen aan het eerste televisiedebat als voorbereiding voor de voorverkiezingen die op 30 juni in het land gehouden worden.

Aan dit eerste debat namen deel: de voormalige president Michelle Bachelet, huidige kandidaat van de Socialistische Partij (PS), de Partij voor Democratie (PPD) en de Communistische Partij (PC) samen met Claudio Orrego, kandidaat van de Christendemocratische Partij (PDC), Juan Antonio Gómez, kandidaat van de Radicaal Sociaaldemocratische Partij (PRSD) en de onafhankelijke kandidaat Andrés Velasco, voormalig minister van Financiën tijdens de regering Bachelet.

Buiten de televisiestudio verzamelden zich tientallen studenten om te protesteren tegen de kandidaten die volgens hen tot nu toe geen echte oplossingen hebben kunnen vinden voor het onderwijsprobleem in het land. De eisen van de studenten, die al sinds twee jaar massale demonstraties uitvoeren, waren natuurlijk de eerste vraag die aan de orde kwam. Kan gratis onderwijs voor iedereen in een land als Chili bestaan? Andere belangrijke onderwerpen waren: pensioenfonds, gezondheidszorg, zwangerschapsverlof, veiligheid, veranderingen in de grondwet, energie en milieu, abortus en homohuwelijk.

Aan het eind van het debat kreeg elke kandidaat een minuut om zijn boodschap duidelijk aan de bevolking uit te spreken. Ze vinden allemaal dat Chili aan het moderniseren is en het land behoefte aan verandering heeft.

Bron : CNN Chile
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug