Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste vonnis in Mensalão zaak uitgesproken

Datum : 26/10/2012
Land : Brazilië

Eerste vonnis in Mensalão zaak uitgesproken

Het eerste vonnis in de Mensalão zaak in Brazilië is uitgesproken. Marcos Valerio Fernandes is voorlopig veroordeeld tot bijna 40 jaar gevangenisstraf. Over 24 anderen zal nog een oordeel uitgesproken moeten worden.

Woensdag is Valerio Fernandes veroordeeld tot 39 jaar en 5 maanden gevangenisstraf. De uiteindelijk veroordeling kan oplopen tot 40 jaar en 1 maand. Hij was de persoon die het illegale geld verdeelde voor verkiezingscampagnes. Fernandes werd veroordeeld voor samenzwering, verduistering van geld, omkoping, witwassen van geld en kapitaalvlucht. Naast zijn gevangenisstraf uitzitten moet hij 2,3 miljoen reais (870.000 euro) betalen.

Fernandes is een van de betrokkenen in de Mensalão corruptiezaak. Deze zaak, die in Brazilië ook wel ‘de rechtszaak van de eeuw’ genoemd wordt, draait om het veroordelen van politici die verdacht worden van het gebruiken van publieke gelden om leden van het congres om te kopen om de regeringplannen te steunen. Dit gebeurde tijdens het presidentschap van Lula. Lula heeft altijd ontkend hier iets van af te weten en zei bedrogen te zijn door zijn eigen regering. Deze zaak werd in 2005 bekend en nu vindt de veroordeling van 37 verdachten plaats.

De Hoge Raad had berekend dat twee dagen genoeg zouden zijn om 25 van de 37 verdachten te veroordelen, maar het is nu al duidelijk dat veel meer tijd nodig zal zijn. Het proces zal 5 november verder gaan. De belangrijkste verdachten in dit proces, waaronder het voormalig hoofd van staf van Lula’s regering José Dirceu, oud-voorzitter van de arbeiderspartij José Genoíno en zijn penningmeester Delúbio Soares kunnen dus pas na hervatting van het proces veroordeeld worden.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug