Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Eerste vrachtboot van Miami naar Havana in 50 jaar

Datum : 11/07/2012
Land : Cuba

Eerste vrachtboot van Miami naar Havana in 50 jaar

Voor de eerste keer in vijftig jaar is vandaag een vrachtboot vertrokken uit de haven van Miami met bestemming Cuba. Het is de start van een wekelijkse dienst met humanitaire goederen die niet onder het Amerikaanse embargo vallen. Tot nu toe vond vervoer plaats door de lucht of met een omweg via andere landen. 

“We vervoeren geen commerciële producten”, zegt Leonardo Sanchez-Adega, woordvoerder van International Port Corp., die de dienst onderhoudt. De klanten zijn religieuze groepen, ngo’s en liefdadigheidsorganisaties die humanitaire goederen mogen verzenden en individuen die pakketjes naar familie en vrienden in Cuba sturen. De boot Ana Cecilia is vanochtend om 11 uur vertrokken en zal morgen rond 7 uur in Havana aankomen. De grootste goederen aan boord zijn matrassen. De boot vaart leeg terug naar Miami.

Ontvangers kunnen de goederen ophalen in de haven of laten opsturen door CubaPACK, een overheidsbedrijf dat zegt de spullen binnen een week af te leveren in Havana en binnen twee weken in de rest van het land. De vervoersmaatschappij rekent 5.99 dollar per pond. De afgelopen jaren hebben Cubaanse ballingen van alles, van bouwmaterialen tot fietsen en televisies per vliegtuig verstuurd. “Het werd een beetje onhandelbaar op het vliegveld”, zegt Sanchez-Adega. “Dit is een manier om spullen snel, efficiënt en legaal te versturen.”

International Port is niet de eerste maatschappij uit Florida die humanitaire goederen vervoert naar Cuba, maar wel de eerste die een wekelijkse dienst gaat verzorgen. Crowley Maritime heeft regelmatige diensten naar Havana vanuit Port Everglades met een licensie voor het vervoer van humanitaire en landbouwproducten. In 2001 was Crowley de eerste Amerikaanse bootmaatschappij die in veertig jaar Cuba aandeed. Dit gebeurde onder de regering Clinton, die het vervoer van landbouwproducten, medicijnen, medische materialen en andere producten toestond die vanuit de VS naar Cuba.

 

Bron : The Miami Herald, El País
Bookmark and Share


Terug