Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eerste vrouwelijke president Costa Rica

Datum : 07/02/2010

Eerste vrouwelijke president Costa Rica

Costa Rica - Laura Chinchilla is op 7 februari verkozen tot president van Costa Rica. De kandidate van de liberale PLN (Partido Liberacion Nacional) wordt daarmee de eerste vrouwelijke president van het land.

Met 46,7% van de stemmen heeft de vijftigjarige politicologe een grote voorsprong op haar belangrijkste tegenstander Ottón Solis van de PAC (Partido Acción Ciudadana), die slechts 25,1% van het electoraat achter zich kreeg. Een tweede ronde is dan ook niet nodig. De overige kandidaten hebben Chinchilla inmiddels gefeliciteerd met haar overwinning. De verkiezingen zijn rustig verlopen.
 
Met de overwinning van Chinchilla wordt het mandaat van de sinds 2006 regerende PLN voortgezet. Critici waarschuwen voor een voortzetting van het neoliberale beleid van president en Nobelprijswinnaar Oscar Arias, maar zelf zegt Chinchilla een onafhankelijk beleid te gaan voeren. In het parlement is de uitslag minder eenduidig, maar ook daar is de PLN met rond de 37% nog steeds de grootste partij.
(La Nación)
 

 

Bookmark and Share


Terug