Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eigen huis voor arme Brazilianen

Datum : 24/08/2010

Eigen huis voor arme Brazilianen

BRAZILIË - In Brazilië ging tien jaar geleden 90 procent van alle nieuwbouw naar de rijkste toplaag – 10 procent van de bevolking. Na bijna acht jaar beleid onder president Lula, en dankzij de economische groei, hebben ook de allerarmsten kans op een woning.
Nog nooit is de droom van een eigen huis voor zo veel Brazilianen waarheid geworden. Tussen 2003 en 2010 is het aantal gefinancierde woningen gestegen van 200.000 naar 700.000 per jaar. Het land heeft in diezelfde periode een constante economische groei doorgemaakt. Luiz Inácio Lula da Silva (Lula), de immens populaire president die dit jaar na tweede ambtstermijnen vertrekt, krijgt alle lof toegezwaaid. Hij wist de financiële crisis aardig te omzeilen. Onder zijn bewind zijn er bijna dertien miljoen banen gecreëerd.
Toen de financiële crisis zich aankondigde, schreeuwde de bouwsector direct alarm. De dreiging van massaontslag in één van de belangrijkste sectoren voor het creëren van werkgelegenheid, mocht voor geen goud realiteit worden. Zo werd het project Minha Casa Minha Vida geboren: Mijn Huis Mijn Leven, een programma om de Braziliaanse woningmarkt een flinke impuls te geven. De overheid pompte er ruim 15 miljard euro in. Doelstelling: in twee jaar tijd (2009-2010) één miljoen nieuwe woningen voor de onderklasse. Veertig procent daarvan, 400.000 woningen, is bestemd voor de allerarmsten. Het programma wordt waarschijnlijk uitgebreid naar twee, of zelfs drie miljoen nieuwe woningen tot 2014.
Bijna een derde van alle woningbouw in 2009 werd gefinancierd door het subsidieprogramma. Contracten voor 700.000 van de 1 miljoen nieuw te bouwen woningen zijn intussen getekend en in aanbouw. Er kwamen 400.000 nieuwe banen in de bouw bij.
(Trouw)

Bookmark and Share


Terug