Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Eilanden van de Ongelukkigen

Chili beschermt groot oceaangebied

Datum : 06/10/2015
Land : Chili

Eilanden van de Ongelukkigen

De Chileense regering heeft op 5 oktober 2015 de wateren rond de Desventuradaseilanden (‘Eilanden van de Ongelukkigen’) uitgeroepen tot zeereservaat. Het gebied, waar tal van unieke soorten voorkomen, is in één klap het grootste beschermd zeegebied van Noord- en Zuid-Amerika.

Het Nazca-Desventuradas Marine Park ligt meer dan achthonderd kilometer uit de Chileense kust, in de Grote Oceaan en heeft een oppervlakte van bijna 300.000 vierkante kilometer. Visserij en andere vormen van economische bedrijvigheid zijn er nu niet meer toegestaan.

De Desventuradaseilanden bestaan uit San Ambrosio en San Félix, twee eilandjes op de Nazcarug die van Peru naar Paaseiland loopt. In de wateren rond de eilanden werd voorheen vooral op zwaardvis gejaagd, zij het op kleine schaal, zegt Alan Friedlander van National Geographic Society’s Pristine Seas-project, dat voor het instellen van een zeereservaat had gepleit. Doordat de schadelijke invloed van de visserij en andere menselijke activiteiten er tot nu toe beperkt is gebleven, geldt het gebied als een van de weinige overgebleven oceaangebieden waar het ecosysteem nog volledig intact is. Juist daarom is het voor wetenschappers een ideale plek om te onderzoeken hoe het oceaanleven van nature functioneert.

Omdat het gebied sterk geïsoleerd ligt - het is twee dagen varen vanaf de Chileense kust - komt 72 procent van de soorten die er leven, zoals de Juan Fernandéz-zeebeer, nergens anders voor.

Chili is al jarenlang een van de belangrijkste visserijlanden ter wereld. Het beschermde deel van de Chileense wateren is met het nieuwe zeepark in één keer drie keer zo groot geworden. Het land hoopt daarmee ook koploper te worden in het beschermen van oceanen. De Chileense marine zal vanuit een kleine basis op de eilandengroep toezicht houden op het visverbod.

Bron : National Geographic
Bookmark and Share


Terug