Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Einde aan Castro tijdperk

Datum : 18/04/2018
Land : Cuba

Einde aan Castro tijdperk

De Nationale Assemblee (het parlement)  van Cuba kiest vandaag een nieuwe president. Morgen, op 19 april, eindigt het presidentschap van Raúl Castro, die twaalf jaar geleden het ambt overnam van zijn, inmiddels overleden, broer Fidel Castro. Het betekent dat er voor het eerst in ruim een halve eeuw geen Castro meer aan de macht zal zijn.

De gedoodverfde opvolger is Miguel Díaz-Canel (58), een trouw lid van de Communistische Partij. Er is niet veel over hem bekend; hij heeft geen interviews gegeven aan buitenlandse media en de regeringskranten in Cuba zijn spaarzaam met informatie.

Het lijkt erop dat de opvolging zorgvuldig is voorbereid. De Cubaanse regering heeft een beeld van Díaz-Canel verspreid, waarin hij niet alleen een goede communist, maar ook een moderne man is, die voeling heeft met de jongere generaties. Zo houdt hij van de Beatles en Rolling Stones en hij heeft een Ipad.

Díaz-Canel wordt president in een tijd waarin de verhoudingen met de Verenigde Staten steeds slechter worden en waarin Venezuela is weggevallen als economische ‘redder’.

Uit de weinige keren dat hij in het openbaar heeft gesproken, blijkt Díaz-Canel een trouwe volgeling te zijn van het beleid van de Castro’s. Zo betichtte hij de VS ervan dat ze wilden dat er op Cuba een democratische regering zou komen. “Je kunt imperialisme nooit vertrouwen, zelfs niet een heel klein beetje”, zei hij.

Hoeveel macht de nieuw president heeft, is de vraag. Raúl Castro blijft hoofd van het leger en leider van de Communistische Partij.

Bron : Prensa Latina, Mercopress
Bookmark and Share


Terug