Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Einde in zicht van Haïtiaanse 'shut-down'?

Datum : 20/02/2019
Land : Haïti

Einde in zicht van Haïtiaanse 'shut-down'?

Het is al bijna twee weken zeer onrustig in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en in de belangrijkste provinciesteden. Op straat wordt het vertrek van president Jovenel Moïse, net twee jaar aan de macht, geëist, terwijl maatschappelijke organisaties en Haïtiaanse onderondernemers, dialoogm nemers oproepen tot dialoog. De president heeft de premier gevraagd te vertrekken, maar deze weigert op te stappen. De oppositie wil van beiden af, maar heeft geen alternatief. En ondertussen stijgen de prijzen van de eerste levensbehoeften en dreigt een acuut gebrek aan brandstof. Tenminste acht mensen zijn door geweld om het leven gekomen.

Internationaal blijft het stil. Wel heeft de Amerikaanse ambassade in Haïti deze week bekend gemaakt dat Washington humanitaire hulp heeft toegezegd. Maar, vraagt de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste zich af, wie gaat er van deze hulp profiteren: de president, premier Jean-Henri Céant, de oppositie, of misschien Haïti zelf? Het tekent de spanningen en het politiek getouwtrek.

Sinds maandag is het iets rustiger in de hoofdstad en wagen mensen zich weer op straat om boodschappen te doen of naar hun werk te gaan. De overheid heeft verklaard dat de scholen weer open zijn, maar de meeste ouders houden hun kinderen thuis, uit angst dat de onrust weer op zal laaien. Een oplossing voor de aanleiding van de crisis, de miljardenfraude rond het Petrocaribe fonds, waarbij beschuldigingen ook richting president Moïse gaan, is immers nog niet in zicht.

En dan was er plotseling bericht dat de politie zondag zeven buitenlanders, onder wie vijf Amerikanen, heeft gearresteerd. Zij reden rond in auto’s zonder nummerborden en waren in het bezit van automatische wapens en pistolen. Hun enige verklaring tegenover de politie tot nu toe: “We zijn op een regeringsmissie.” Geruchten dat vanuit kringen rond de president is geprobeerd de mannen vrij te krijgen, werden de volgende dag door regeringscommissaris Paul Eronce Villard ten stelligste ontkend. Op sociale media wordt flink gespeculeerd over wie de beoogde slachtoffers van deze zwaarbewapende mannen hadden moeten zijn.

Bron : Le Nouvelliste, Miami Herald, Washington Post
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug