Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Einde voor zuivelindustrie Jamaica

Datum : 07/11/2011
Land : Jamaica

Einde voor zuivelindustrie Jamaica

De lokale zuivelindustrie op Jamaica is ingestort door de internationale vrijhandel. Boeren kunnen niet concurreren met geïmporteerde poedermelk en gooien per week duizenden liters melk in het riool. Dit zeggen economisch analisten en observatoren. Volgens hen is er geen sector die zo ernstig lijdt onder de vrije handel. Een gevolg is dat veel kleine zuivelboeren hun inkomen zijn kwijtgeraakt.               

Het weggooien van onverkoopbare melk is een bekend probleem in Jamaica. In de jaren tachtig had het land een bloeiende zuivelindustrie. Dat was gedeeltelijk te danken aan hoge invoertarieven voor poedermelk. De opbrengsten uit de tarieven werden gebruikt om de lokale zuivelboeren te subsidiëren.

In 1992 bepaalde het IMF dat Jamaica, in ruil voor een lening, de invoertarieven moest opheffen. Binnen korte tijd werd het land overspoeld met geïmporteerde poedermelk. Poedermelk heeft als voordeel dat het goedkoper is dan vloeibare melk en er is geen elektriciteit nodig om het te bewaren. Vooral armere families profiteren daar van. Hiertegenover staat dat het inkrimpen van de binnenlandse zuivelindustrie de voedselvoorziening verzwakt.


 

Bron : Pulitzercenter
Bookmark and Share


Terug