Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

El Chaco in Paraguay binnen 25 jaar ontbost

Datum : 22/08/2014
Land : Paraguay

El Chaco in Paraguay binnen 25 jaar ontbost

De ongebreidelde ontbossing in de Chaco van Paraguay die nu aan de gang is kan deze westelijke regio van het land binnen korte tijd veranderen in een oorlogsgebied, zonder leven, aldus deskundige Lovera. 

Ook al was de Chaco al aangetast, toch was het nog steeds een van de longen van de planeet die koolstof vasthoudt en het ecosysteem in evenwicht houdt, meent Lovera. Daarmee wordt voorkomen dat er koolstof vrijkomt en de ozonlaag wordt aangetast. “Een hectare bos bevat tussen de 40 en 60 ton koolstof die op de planeet wordt geproduceerd”, zegt Lovera. “Als de bossen verdwijnen, komt de koolstof vrij en versnelt de klimaatverandering met rampzalige gevolgen voor het milieu, die nu al overal ter wereld plaatsvinden.”

Lovera, die landbouwkundig ingenieur is, wijst op de intensieve veehouderij als de grote verantwoordelijke voor de ecologische ramp die op de Chaco plaatsvindt. “Als dit tempo van ontbossing doorgaat dan is het binnen 25 jaar afgelopen. Maar ik denk dat de ontbossing zelfs veel sneller gaat en dan staat het er nog slechter voor.” 

Ruim een miljoen hectare bos is in de afgelopen drie jaar verdwenen in de Paraguayaanse Chaco, volgens satellietbeelden van de organisatie Guyra Paraguay en andere organisaties. 

 

Bron : Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug