Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

El Salvador beschermt bedreigde schildpadden

Datum : 15/09/2012
Land : El Salvador

El Salvador beschermt bedreigde schildpadden

De Baai van Jiquilisco, in de Grote Oceaan bij El Salvador, moet een veilige haven worden voor bedreigde zeeschildpadden. Een beving aan de kust vernietigde eind augustus broederijen met zo'n 45.000 schildpadeieren. Een tien meter hoge golf spoelde alles weg.

De grootste schade werd aangericht bij het eiland Méndez, ten zuiden van het departement Usulután, en in het bijzonder in de Baai van Jiquilisco. Hier leggen vier soorten bedreigde zeeschildpadden hun eieren: de karetschildpad, de lederschildpad, Ridleyschildpad en groene zeeschildpad.

De broedplaatsen die vernield werden op het eiland Méndez worden beheerd door de Zoologische Stichting van El Salvador (Funzel). Omdat de Baai van Jiquilisco zo belangrijk is voor de schildpadden, zijn diverse organisaties betrokken bij projecten in het gebied. Bij de bescherming van de zeeschildpadden zijn diverse partijen betrokken: de plaatselijke autoriteiten, nationale en internationale milieugroepen en vissers uit de regio.

Van de vier soorten die in het gebied voorkomen, is de karetschildpad het meest bedreigd. De dieren zijn gewild vanwege de eieren en het vlees, maar ook vanwege hun kleurige schild. Dat wordt gebruikt voor decoratieve objecten, kammen, brilmonturen en sieraden. Voor vissers in El Salvador is het echter niet meer interessant om schildpadeieren aan restaurants te verkopen. Sinds 2009 is er een totaalverbod op de handel in de eieren, vlees, olie, botten en schilden van schildpadden. Plaatselijke vissers wachten niet tot eieren in beslag worden genomen door de autoriteiten maar brengen ze nu zelf naar de natuurbeschermers, die 1,95 euro betalen voor veertien eieren. Een nest kan tot 160 eieren tellen. 

Eind augustus streek de Franse oceaanonderzoeker en documentairemaker Fabien Cousteau, de kleinzoon van de legendarische Jacques Cousteau, aan de kust neer om een film te maken. "Ik wil niet alleen de laten zien welke vooruitgang is geboekt bij de bescherming van de zeeschildpadden in El Salvador, maar ook een verhaal van hoop vertellen", aldus Cousteau.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug